Aktuális

Kigyulladt egy autó az autópályán, torlódásokra kell számítani

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Görög vonatbaleset: Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre a társaik halála miatt dühös diákok

Tízezres tömeg tüntetett Athénban a keddi vonatbaleset miatt. A tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták a rohamrendőröket és összecsaptak velük. A görög miniszterelnök ugyan bocsánatot kért az 57 ember halálát okozó vonatbaleset miatt, de hivatalosan még mindig azt mondják, hogy mulasztás okozta a balesetet.

Az ő hasznuk, a mi halottaink” – állt a gyertyákból formázott felirat az athéni Szintagma téren. Szombat este több, mint ezer tüntető gyűlt össze a görög parlament épülete előtt, hogy békés, ülő virrasztással fejezze ki tiltakozását a keddi vonatbaleset miatt – számolt be róla az M1 Híradója.

A demonstráción többnyire fiatalok vettek részt. Hátizsákjaikkal a „nem felejtek” feliratot formázták, arra utalva, hogy a szerencsétlenség áldozatainak többsége is tanuló volt.

A tüntetők szerint a kormányt terheli a felelősség.

Az ország fiatalságát elöntötte a gyász és a tragédia miatt érzett indulatok. Az eset nyilvánvalóan az állam számlájára írható, ami pénzben méri az emberi életeket. Mi az áldozatok hozzátartozói mellett állunk, és nyílt elszámoltatást követelünk” – mondta az egyik tüntető.

Kapcsolódó tartalom

Vasárnapra tízezressé nőtt a tüntetők száma a fővárosban. A zömében egyetemistákból és vasúti dolgozókból álló tömeg fekete léggömböket reptetett a levegőbe. Kezdetben a tömeg békésnek tűnt, később azonban robbanásokat lehetett hallani.

A tüntetők Molotov-koktélokkal támadtak a kivezényelt rohamrendőrökre. Gyújtogattak és betörték az üzletek kirakatait. A hatóságok könnygázzal késztették visszavonulásra a tömeget, de volt, ahol rendőrmotorral hajtottak az emberek közé és gumibotokkal verték őket.

Görögországban a hét eleje óta folyamatosak a megmozdulások. Vasárnap Thesszalonikiben is ezrek vonultak az utcákra.

Én az ötödik kocsiban utaztam. Amikor az első szerelvények összeütköztek a miénk is megrázkódott és a levegőbe emelkedett. A fejem a vonat plafonjának csapódott. Az összes ablak betört, mindenkit összevágtak az üvegszilánkok” – jelentette ki egy túlélő.

A tüntetők szerint a legkevesebb ötvenhét ember életét követelő baleset elkerülhető lett volna, ha a kormány nem állítja le a vasútfejlesztéseket. Görög lapok szerint az adott vonalon már legalább egy évtizede semmilyen biztosítóberendezés nem működött, így mindent kézzel kellett irányítani. Vasúti szakszervezetek szerint 750-en végzik kétezer dolgozó munkáját.

Kapcsolódó tartalom

A görög kormányfő bocsánatot kért az incidensért. De a hivatalos kormányzati álláspont szerint emberi mulasztás okozta a tragédiát.

A larisszai vasútállomás vezetője ellen gondatlanságból elkövetett emberölésért emelhetnek vádat.

Ha bebizonyosodik a bűnössége, akkor élete végéig börtönbe kerülhet.

Kapcsolódó tartalom

Ferenc pápa vasárnap részvétét fejezte ki a baleset miatt. A Szent Péter téren összegyűlt tömeghez intézett beszédében Szűz Mária oltalmát kérte a sérültekre és hozzátartozóikra.

Ezekben a napokban gyakran gondoltam a görög vonatbaleset áldozataira. Sok fiatal diák volt köztük. Imádkozom az elhunytakért és szívemen viselem a sérültek és családjaik sorsát. A Szentanya vigyázza őket” – fogalmazott a katolikus egyházfő.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Rohamrendőrök félrehúzódnak a tüntető diákok által feléjük dobott Molotov-koktél elől a görögországi vasúti szerencsétlenség 57 áldozatának emlékére rendezett tüntetést követő összecsapások során Athénban, 2023. március 5-én. (Fotó: EPA/Jannisz Koleszidisz)

Ajánljuk még