Baleset

Leesett a vonatról és meghalt egy ember

Drónfelvételen a félelmetes mennyiségű amerikai harci eszköz az orosz határtól 100 kilométerre

| Szerző: hirado.hu
Igencsak tekintélyt parancsoló látvány tárul elénk azon az internetre nemrég feltöltött videón, melyen az amerikai hadsereg egyik dandárjának felszerelései láthatók a lengyelországi Gdynia kikötőjében, nem messze az Oroszország területét képező kalinyingrádi területtől.

Az Atlantic Resolve hadműveletet 2014-ben a Krím oroszok általi elcsatolását követően hívták életre azzal a céllal, hogy az Egyesült Államok növelje Európában a nem nukleáris elrettentési képességét egy korlátozott méretű orosz támadás elkerülése érdekében. A misszió keretein belül féléves periódusokban váltják egymást amerikai dandárok Lengyelországban és Litvániában.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt hat hónapban a texasi 1. lovas hadosztály 3. dandár harccsoportja állomásozott az öreg kontinensen, melyet most vált le ugyanezen hadosztály 2. dandár harccsoportja (becenevükön: a „Spártaiak”). A lenti drónfelvételen látható, hogy az Európát épp elhagyó csapatok hatalmas mennyiségű fegyverzettel berakodásra várnak a lengyelországi Gdynia kikötőjében.

A helyszín azért is érdekes, mert Oroszország legjelentősebb balti-tengeri haditengerészeti és katonai bázisa nem messze innen, Kalinyingrádban található.

Fotó: Google Térkép

A videót információk szerint február 22-én készítették. Felismerhető rajta többek között az ukránok számára felkínált amerikai csúcsharckocsi, az M1 Abrams is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A lengyel egységek megkezdik a felkészülést a legmodernebb változatú amerikai Abrams páncélosok alkalmazásának elsajátítására (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

Ajánljuk még