Baleset

Autóval karambolozott, majd fának ütközött a busz Szegeden, tizenegyen megsérültek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az európai ombudsman információkat kért az Európai Bizottságtól a magas rangú tisztségviselők katari útjairól

Emily O'Reilly európai ombudsman hétfőn levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula Von der Leyenhez, hogy információkat kérjen a brüsszeli testület egyes magas rangú tisztségviselőinek Katar által fizetett üzleti útjairól.

O’Reilly levelében emlékeztetett, hogy a tavaly decemberben kirobbant, uniós parlamenti képviselőket, Katart és Marokkót érintő korrupciós botrány kapcsán vizsgálat tárgyává vált a harmadik felek szerepe és az uniós köztisztviselők befolyásolására irányuló törekvésük.

„A közbizalom magas szintű fenntartása érdekében szigorú etikai szabályokra és szilárd átláthatóságra van szükség az uniós tisztségviselők és az érdekképviseletek közötti kapcsolatokat illetően” – hívta fel a figyelmet.

Múlt héten a Politico hírportál leleplező cikket közölt arról, hogy Henrik Hololei, az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának (DG MOVE) vezetője rendszeresen utazott ingyen a katari állami légitársaság, a Quatar Airways járatain, miközben főigazgatósága éppen a vállalat európai piacra lépésének feltételeiről tárgyalt.

Kapcsolódó tartalom

„Az, hogy a katari kormány és a hozzá közel álló szervezetek fizetik a DG MOVE legmagasabb rangú tisztségviselőjének utazási költségeit, jogos kérdéseket vet fel az uniós döntéshozatal esetleges megengedhetetlen befolyásolásával kapcsolatban” – mutatott rá levelében az ombudsman.

Kapcsolódó tartalom

Mint írta, aggodalommal vette tudomásul a bizottság magyarázatát, miszerint mivel Henrik Hololei nem volt tagja a tárgyalócsoportnak, nem állt fenn összeférhetetlenség a katari kormány által fizetett útjaival összefüggésben. Véleménye szerint ez árthat az EU megítélésének, mivel a közvélemény ebben az esetben valószínűleg nem tesz különbséget. Azt is hozzátette, hogy a korrupciós botrányok azok számára kedveznek, akik az egész EU intézményrendszerét akarják lejáratni.

Az ombudsman felkérte az Európai Bizottságot, hogy június 3-ig válaszolják meg a levele mellékletében szereplő, a harmadik fél által fizetett utazások engedélyezésére és azok átláthatóságára vonatkozó kérdéseket.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Kapcsolódó hírek

Politico a brüsszeli korrupcióról: Meglévő autonómiáját félti Brüsszel
Meglévő autonómiájukat féltik, ezért akadályozzák egyes európai parlamenti képviselők a rájuk vonatkozó szabályok szigorítását – erről ír a Politico. A lap megjegyzi, hogy az EP-képviselők egy része a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után sem támogatja, hogy könnyebben elszámoltathatók legyenek. Pedig – mint írják – a közelmúlt botrányai rávilágítottak, hogy változásra van szükség az Európai Parlamentben.
Külföld

Ajánljuk még