Aktuális

A kenus Adolf Balázs aranyérmet szerzett a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon

A Vatikán visszaadja a Parthenón frízének darabjait

A Vatikán visszaadja Görögországnak az athéni Parthenón frízéből származó, birtokában lévő darabokat. Az ókori márványdombormű-darabokat kedden szállítják el – közölte hétfőn az egyházi állam sajtószolgálata.
@hirado.hu A Parthenón frízének újabb darabjai kerülnek vissza Görögországba #hiradohu #hírek #parthenon #görögország #parthenonfrieze #foryoupage #foryou #neked ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

A fríz legtöbb töredékét a londoni British Museum őrzi, amely azonban nem akarja átadni azokat Görögországnak.

A Pheidiasz ókori építész nevéhez fűződő fríz lebontását állítólag az oszmán III. Szelim szultán engedélyezte 1801-ben, amikor Görögország is a fennhatósága alá tartozott. A konstantinápolyi brit nagykövet, Lord Elgin erre hivatkozva szerzett meg „néhány kőtömböt, amelyeken feliratok vagy ábrák vannak”. Elgin azonban a Parthenón teljes frízét leszedette, hogy Londonba szállíttassa, ám egyes darabokat már útközben értékesítettek.

Kapcsolódó tartalom

A Heidelbergi Egyetem gyűjteménye volt az első intézmény, amely 2006-ban visszaadta kollekciójából a Parthenónhoz tartozó domborműrészleteket. Tavaly májusban Palermo régészeti múzeuma küldte vissza az Akropolisz Múzeumnak az ókori templom nála lévő töredékeit.

Ferenc pápa tavaly decemberben jelentette be, hogy a Vatikáni Múzeumok az athéni ortodox érseknek, II. Jeromosnak adják át a dombormű töredékeit.

A vatikáni gyűjteményben három töredék volt: egy lófej, egy fiú portréja és egy szakállas férfi feje. A ló a fríznek abból a részéből származik, amely Athéné és Poszeidón vitáját ábrázolja. A fiú az Athéné istennő tiszteletére rendezett körmeneten felajánlott kenyér hordozója. A szakállas férfi feje pedig egy kentaurküzdelem részlete a frízről.

Kapcsolódó tartalom

Athén már évtizedek óta követeli a British Museumtól a fríz szobrainak visszajuttatását, a végleges átadásért cserébe felajánlotta, hogy más ógörög történelmi-kulturális műkincseket ad kölcsön a British Museumnak.

London azonban a kezdetektől fogva kizárta annak lehetőségét, hogy véglegesen lemondjon a Parthenón frízének darabjairól: az intézmény szerint a márványszobrokhoz jogszerűen jutottak hozzá, az Egyesült Királyság törvénye pedig nem engedélyezi a gyűjtemény megbontását.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Kapcsolódó hírek

Vatikáni béketerv: Kívülállók ne szállítsanak fegyvereket
Nemcsak Kína, hanem a Vatikán is saját béketervet készített az orosz–ukrán konfliktus lezárására. Bár a pápai állam ezt hivatalosan nem jelentette be, néhány részlet így is nyilvánosságra került. Például az, hogy a Vatikán kiemelten fontosnak tartja, hogy kívülálló országok ne vegyenek részt a konfliktusban azzal, hogy fegyvereket szállítanak. A béketerv kiemeli azt is, hogy elsődleges az emberi élet és az egészség megőrzése.
Külföld
Tavasszal Magyarországra látogat Ferenc pápa
Hivatalos állami látogatás keretébe Magyarországra látogat a pápa – írja a <a href="https://katolikus.ma/tavasszal-magyarorszagra-latogat-ferenc-papa/">Katolikus.ma. </a>Ferenc pápa legutóbb 2021. szeptember 12-én tett látogatást Budapesten.
Belföld

Ajánljuk még