Megrázó

Kigyulladt egy családi ház, meghalt az erkélyen rekedt idős férfi

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk a legfurcsább tárgyakat, amiket valaha a partra mosott a tenger

| Szerző: hirado.hu
Napok óta lázban tartja a világot az a titokzatos fémgömb, amelyet Japán egyik tengerpartján találtak. Azóta kiderült, hogy az ország másik pontján még egy, hozzá szinte a megszólalásig hasonlító fémgömböt mosott partra tenger. Tény és való, nehéz lenne felsorolni, hogy a hullámok mennyi mindent sodortak már partra, és ezek a tárgyak sokszor óriási meglepetést is okoznak. Cikkünkben ezekből gyűjtöttünk össze néhány érdekeset.

1. Nagyra nőtt „kisember”

2007-ben szinte megállt az élet a nyugat-hollandiai Zandvoort tengerpartján, miután egy több mint két méter magas legóbábut mosott partra a víz. A mai napig tisztázatlan, hogy a bizarr tárgy honnan érkezhetett, sokak szerint azonban a történet egy megbukott gerillamarketing eredménye lehetetett.

2. Nem várt karácsonyi „meglepetés”

2019-ben a londoni rendőrséget riasztották a Temze partjára, ahol egy ember méretű, gömb alakú tárgyat fedeztek fel. A rendőrség először egy második világháborús robbanószerkezetre gyanakodott, ezért lezárta a környéket, később azonban kiderült, hogy egy túlméretezett karácsonyfadísszel van dolguk, aminek az eredetét máig nem sikerült megfejteni.

3. Halló, itt Garfield, a macska!

Franciaország legnyugatibb csücskében, egy bretagne-i tengerparon évtizedekig Garfieldről mintázott vonalas telefonokat találtak a helyiek. Kiderült, hogy a sárga telefonokat egy part menti barlangból mossa ki a dagály. Bejelentés alapján a hatóságok megtalálták a barlangban azt a konténert, amelyben a garfieldes telefonokat szállították. A konténert egy harminc évvel ezelőtti vihar sodorta a barlangba, ahol beágyazódott, szinte megközelíthetetlen, és nem tudni, mekkora a rakománya.

4. Rozsda marta óriások érkezése

Az MSC Napoli konténerszállító hajó 2007 januárjában szenvedett balesetet a délnyugat-angliai Devon megye partjainál. A léket kapott hajót megpróbálták zátonyra futtatni, de megdőlt és a fedélzetéről kétszáz konténer a tengerbe esett, majd szép lassan a partra sodródott. A konténerekben a boroshordóktól kezdve a BMW gyártmányú motorkerékpárokon át szinte minden fellelhető volt, ezek nagy része a fosztogatók zsákmányává vált.

5. A világháború páratlan hagyatéka

2007 tavaszán egészen elképesztő felfedezést tett egy, az észak-walesi Harlech tengerpartján sétáló ember, miután egy hatalmas repülőgép homokból kilógó szárnyaira lett figyelmes. Kiderült, hogy egy második világháborúban lezuhant ritka amerikai vadászrepülőgép roncsáról van szó, amit több mint hatvan éven keresztül a homok mélyén rejtőzött. Idővel azonban a hullámok kimosták a homokot, így a gép alakja szép lassan láthatóvá vált. Érdekesség, hogy a háború szenzációs hagyatéka ma is teljes egészében megcsodálható a parton, nemrég pedig védelem alá helyezték.

Légyirtóktól az öngyújtókig: ami nem bomlik le, az sem marad örökké odalent

A BBC a brit nemzeti alap, a National Trust korábbi listáját felfrissítve gyűjtött össze tárgyakat, melyeket a strandolók fedeztek fel az elmúlt években a brit partokon:

 • 1970-es évekből származó sörnyitó,
 • 1980-as évekbeli piknik maradványai,
 • légyirtódezodor-doboz Oroszországból,
 • szemeteskuka,
 • rózsaszín mosószeres flakonok ezrei,
 • BMW-autóalkatrészek,
 • elszabadult kanadai kutatóbója, amely megtalálásakor még mindig működött és továbbította a jeleket a műholdaknak,
 • cipők a 19. és 20. századból,
 • 1976-ból származó csipszes zacskó,
 • Texasban gyártott szonárberendezés,
 • légfrissítő-rakomány Szaúd-Arábiából.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még