Aktuális

Idős nő barikádozta el magát a kórházban, a rendőrség lezárta a környező utakat

Milos Zeman szerint a cseh kormánykoalíció becsapta a választókat

A cseh választók becsapásának minősítette Milos Zeman államfő a képviselőház szombati döntését a nyugdíjtörvény módosításáról, amely szerint nagy infláció esetén jóval kisebb mértékben növekednek a jövőben a nyugdíjak, mint eddig.

Ez a választók becsapása” – jelentette ki a tisztségéből szerdán távozó cseh elnök a CNN Prima News cseh kereskedelmi tévének vasárnap adott interjújában.

Kapcsolódó tartalom

Az eddig hatályos szabályok szerint a tavalyi kétszámjegyű infláció következtében júniusban átlagosan 1770 koronával (29 205 forint) kellett volna megemelni a nyugdíjakat. A mostani törvénymódosítás után azonban az átlagos nyugdíjemelés csak 760 korona (12 540 forint) lesz.

Milos Zeman ismét elmondta korábbi véleményét, miszerint a nyugdíjasokon takarékoskodó állam nem jó állam. Úgy véli, hogy a nyugdíjtörvény módosítása jogi szempontból is támadható. Leszögezte: „értelmetlen”, hogy a kormánykoalíció gyorsított eljárásban vitte keresztül a törvénymódosítást. „Ez olyan jogi hiba, amely miatt a törvénymódosítást valószínűleg el fogja utasítani az alkotmánybíróság” – jelentette ki az államfő a televízióban.

Az ellenzéki ANO, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalmak már jelezték, hogy az ügyben beadvánnyal fordulnak az alkotmánybírósághoz.

A távozó cseh elnök azt mondta, hogy a nyugdíjtörvény módosítása ügyében alapvetően egyetért az ellenzékkel.

Az alsóház által szombaton elfogadott törvénymódosítás most a szenátus elé kerül, ahol a kormányoldalnak szintén jelentős többsége van, majd még az államfőnek kell aláírnia ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen. Petr Pavel megválasztott államfő bejelentette, hogy álláspontját jövő pénteken, hivatalba való beiktatása után hozza nyilvánosságra.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még