Aktuális

Putyin: A Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

EU-megbízott: Az afganisztáni tálibok nem ígérték meg, hogy a lányok újra járhatnak iskolába

A kabuli tálib hatóságok semmilyen ígéretet nem tettek arra, hogy újranyitnák az iskolákat és az egyetemeket a lányok és a nők előtt az új tanévben – közölte vasárnap Kabulban az Európai Unió afganisztáni különmegbízottja.

Tomas Niklasson elmondta, hogy semmilyen „határozott kötelezettségvállalás” nem hangzott el a tálib miniszterekkel tartott találkozóin. „Az iskolák és egyetemek megnyitása a fiúk és a lányok, a nők és férfiak előtt nem választás kérdése” – szögezte le sajtótájékoztatóján Tomas Niklasson.

„Ez a jövőbe, a következő nemzedékbe, egy jobb Afganisztánba tett szükséges befektetés, ezenkívül minden afgán igényli, akivel csak beszéltünk”.

Amióta az iszlamista mozgalom visszatért a hatalomba Afganisztánban 2021 augusztusában, az ázsiai ország az egyetlen a világon, amelyben a nők nem tanulhatnak.

A tálibok először a középiskolai oktatást tiltották meg a kamaszlányoknak. Decemberben pedig a nők egyetemi oktatását tiltották be, arra hivatkozva, hogy „megsértették az iszlám viselet és koedukáció szabályait”.

A nőket számos állásból is kizárják, egyebek mellett a nem kormányzati szervezetekben történő alkalmazásból. „Ez a nők munkához való jogának egyértelmű megsértése, amely súlyosan befolyásolja a saját maguk és családjuk megélhetését is” – mondta az EU különmegbízottja.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még