Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Légihidat hoz létre a kongói konfliktusban érintettek megsegítésére az EU

Az Európai Unió több mint 47 millió eurót (mintegy 18,1 milliárd forint) mozgósít, és humanitárius légihidat hoz létre a Kongói Demokratikus Köztársaság konfliktusaitól sújtott emberek megsegítésére – tájékoztatott az Európai Bizottság szombaton.

A közlemény szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, Észak-Kivu tartományban a humanitárius helyzet drasztikusan romlik a fegyveres konfliktus jelentős kiszélesedése miatt.

A humanitárius szervezetek egyre rosszabb helyzetben vannak, és egyre nehezebben birkóznak meg azzal a feladattal, hogy segítsenek kielégíteni a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek ezreinek szükségleteit.

A segítségnyújtás megkönnyítése érdekében az EU humanitárius légihidat hoz létre.

A műveletben – amelyet Franciaország támogatásával hajtanak végre – az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) és más humanitárius partnerekkel együttműködve nyújtanak támogatást orvosi és egészségügyi eszközök, valamint élelmiszerek eljuttatásával.

Kapcsolódó tartalom

A több mint 47 millió eurós támogatással az EU humanitárius partnerein keresztül biztosítja olyan azonnali szükségletek fedezését, mint a táplálkozás, az egészségügyi ellátás, a víz és a megfelelő higiénés körülmények, a menedék és a közbiztonság.

A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta:

az EU készen áll arra, hogy minden szükséges eszközt mozgósítson a humanitárius dolgozók támogatására,

beleértve a logisztikát és a légi közlekedést is, hogy segítsék a Kongói Demokratikus Köztársaság lakosságát.

Kongó keleti részén több mint 120 milícia harcol az értékes ásványkincsek feletti ellenőrzésért. A harcok miatt elmenekülők számát már ötmillióra becslik.

Ajánljuk még