Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Kövér László: Olyanok kérik a támogatásunkat, akik korábban válogatott sértésekkel illették Magyarországot

| Szerző: hirado.hu
Kedden és szerdán utazik magyar parlamenti delegáció Svédországba és Finnországba, hogy tisztázzák a vitás kérdéseket, mielőtt szavazna az Országgyűlés a NATO-csatlakozásukról. Kövér László házelnök azt mondta, az utazásra azért van szükség, mert a kormánypárti frakciók nem tartják automatikusnak a kérdés eldöntését. A házelnök hozzátette: olyan politikusok kérik most a támogatásunkat, akik úgy viselkedtek az elmúlt években Magyarországgal szemben, hogy az az ellenségünktől is durva lett volna – számolt be az M1 Híradó.

Magyarország támogatja Svédország és Finnország NATO csatlakozási kérelmét, azonban a kormánypárti frakciók egy része – ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott – nem túl lelkes. Például azért, mert ezen államok nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek Magyarországról, ezért nem a kormányok, hanem a parlamentek között, lenne szükség egy tisztázó beszélgetésre.

Ne rugdossanak már bennünket, hogyha közbe meg idejönnek azt kérni, hogy vegyük fel őket. Ha azt várják, hogy mi legyünk tisztességesek velük szemben akkor ők is méltoztassanak és legyenek tisztességesek Magyarországgal szemben. A magyar parlament azért csak most tűzte napirendre a két északi ország NATO-csatlakozását, mert Magyarország szuverén állam, a parlamentje a saját belátása szerint állapítja meg a napirendjét”– nyilatkozta Kövér László a Hír Tv-nek.

Kapcsolódó tartalom

Az Országgyűlés elnökének értékelése szerint a delegációk keddi és szerdai látogatására azért van szükség, mert a kormánypárti frakciók tagjaiban aggodalom és kétely merült fel, nem tartják automatikusnak a kérdés eldöntését. Kövér László kijelentette: világossá kell tenni, hogy kikérjük magunknak ezt az eljárást.

Nincsen joguk beleszólni a magyar belpolitikába – fogalmazott Kövér László –, nincsen joguk minősíteni a magyar politikát, az emberek döntését, véleményét, mi sem tesszük ezt meg, nemcsak velünk szemben, hanem senki mással szemben nem tesszük meg. És, hogyha úgy gondolják, hogy egy szövetségesi rendszerhez akarnak csatlakozni, akkor egy ilyen rendszer normális működésének a bizalom a legelemibb feltétele, amit ők alaposan aláástak és tisztába kell tenni ezt a kérdést, hogy ezentúl akkor, hogy lesz.”

Szólt arról is, hogy a NATO és az Európai Unió államai most már 60 milliárd dollárt meghaladó értékben küldtek halált okozó katonai eszközöket Ukrajnába. Ez azt jelenti, hogy a katonai szervezet és az unió egyes tagállamai részeseivé váltak a háborúnak.

Kapcsolódó tartalom

Könnyű a tengeren túlról, meg Londonból, vagy legalábbis egy darabig, amíg ez nem válik nukleáris összecsapássá, addig könnyű abban bízni, hogy majd ukrán, meg kelet-európai fiatal fiúkat visznek haza hullazsákban, mert ugye Soros úr szerint, a mi tűrőképességünk nagyobb, mint az elpuhult nyugatiak tűrőképessége, de azért kikérjük magunknak ezt a hozzáállást” – jelentette ki.

Azt is leszögezte, mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni és olyan kompromisszumra kell jutni, amely „Ukrajna területi integritását és Oroszország biztonsági elvárásait egyaránt figyelembe veszi”.

Ennek a háborúnak minden további perce, órája, napja, hónapja az növeli annak a veszélyét, hogy előbb utóbb Európa bele fog sodródni ebbe. Nem úgy, ahogy most benne van, hanem katonailag is

– hangsúlyozta a házelnök.

A veszély szerinte felmérhetetlen, kísérteties hasonlóságot lehet felfedezni az első és a második világháború előtti időszakkal. A béke a két harcoló félen és Amerikán múlik alapvetően – zárta gondolatait.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még