Fontos

Kozák Luca nyolcadik helyen végzett 60 méter gátfutásban a fedett pályás vb-n

Gyanús ügyek tarkítják a brüsszeli korrupciós botrány baloldali kulcsfigurájának életrajzát

| Szerző: hirado.hu
Terjedelmes írást tett közzé a Politico a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjéről, az Európai Parlament (EP) korábbi szocialista alelnökéről. A felvázolt portré alapján Eva Kaili már évekkel ezelőtt gyanús ügyletekben vett részt, míg végül eljutott a Katar által átadott eurómilliókig.

A december elején elfogott négy személy közül Kaili volt messze a leglátványosabb, a legmagasabb rangú és politikailag a legambiciózusabb. A politikusnő szerepe a botrányban azonban továbbra is kevéssé tisztázott. Pier Antonio Panzerivel ellentétben ő még nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el.

Kaili több mint két hónappal a letartóztatása után is börtönben van, a hatóságok pedig nem bocsátották feltételesen szabadlábra, mivel félő, hogy megszökik vagy manipulálja a bizonyítékokat

– írja a brüsszeli lap.

Kaili ügyvédjei állítják, védencük az ügyben érintett másik két gyanúsított, nevezetesen Panzeri és Francesco Giorgi áldozata, akik kihasználták a nő rangját és státuszát anélkül, hogy ő tudott volna erről.

A Politico által megszerzett letartóztatási parancsban az olvasható, hogy Kaili kulcsfontosságú tagja volt az összeesküvésnek, aki tisztában volt azzal, hogy illegálisan szerzett készpénzt tárolnak az otthonában, sőt, megpróbálta figyelmeztetni bűntársait Giorgi letartóztatása után, valamint közeli kapcsolatban volt a katari munkaügyi miniszterrel, Ali bin Samikh Al Marrival, akit az ügy kulcsfigurájaként emlegetnek.

Kapcsolódó tartalom

Az EP volt alelnökének múltjában rengeteg sötét folt van. Ezeket gyűjtötte össze a lap. Leírják, sok élvonalbeli görög politikussal ellentétben Kaili nem született nagy vagyonnal vagy politikai kapcsolatokkal, édesapja, Alexandrosz Kailisz az 1960-as évek közepén érkezett Thesszalonikibe, miután Törökország kiutasította Isztambul görög lakosságát.

Miközben építészmérnöki diplomát szerzett, Kaili apja a politikával kezdett foglalkozni, és elmondások szerint „szélsőjobboldali aktivistaként” kezdte pályafutását, majd csatlakozott a Pánhellén Szocialista Mozgalomhoz (PASOK), amikor az Görögország meghatározó politikai erejévé vált.

Lánya, Eva Kaili fiatalon kezdett érdeklődni a politika iránt, már 14 évesen csatlakozott a párt ifjúsági szárnyához, 15 évesen pedig megválasztották a gimnáziumi diáktanács elnökévé. A későbbi EP-alelnök a Szaloniki Arisztotelész Egyetemen tanult építészetet.

Nem sokkal később jelentkezett a szaloniki városi tanácsba, és 2002-ben fel is vették, amivel ő lett a tanács legfiatalabb tagja.

Két volt egyetemi professzora is elmondta, sűrű időbeosztása nem sok időt hagyott a tanulmányaira, politikusi teendőire hivatkozva felmentést kért az órák látogatása alól.

Ennek a kérésnek – a két tanár állítása szerint  – csendben eleget tettek. A professzorok állítását Kaili ügyvédje rágalomnak nevezte.

Nagy ugrás volt, amikor kilépett az országos politika színpadára. Különös, de annak ellenére, hogy a PASOK színeiben a 2004-es választásokon nyert Szalonikiben, székét tarthatta meg, mivel a pártelnöknek kellett.

Kaili karrierje mindazonáltal felívelt: hiába nem rendelkezett újságírói tapasztalattal, 2004 és 2007 között az akkori legnagyobb görög csatorna, a MEGA egyik fő hírműsorvezetője lett. Miután országos ismertségre tett szert a televízióban, és a pireuszi egyetemen nemzetközi és európai tanulmányokból szerzett mesterdiplomát, 2007-ben ismét parlamenti mandátumhoz jutott, amit most át is vehetett.

2012-ben ugyan megint nyert a választásokon, de mandátumáról a pártelnök javára újfent le kellett mondania; kiszorult az országos politikából, majd különböző görög média- és gyógyszeripari cégeknek kezdett dolgozni tanácsadóként.

A Politico szerint az éjszakai élet egy ismert figurájává vált, a politika és az üzleti élet különböző „nehézsúlyú személyiségeivel” került közeli viszonyba, például Ivan Szavidisz görög-orosz milliárdos médiamogullal.

Hatalmas lépésnek számított, amikor 2014-ben megválasztották EP-képviselőnek. A technológiai kérdések vezető szószólója lett Brüsszelben, érdeklődni kezdett a kriptovaluták iránt, és benyújtotta az Európai Parlament első blokkláncra vonatkozó jogalkotási javaslatát, amelyet el is fogadtak.

Testvérével ekkor kezdődtek gyanús ügyleteik.

Mantalena Kaili létrehozott egy szervezetet, amelynek fókusza gyakran átfedésben volt a húga karrierjével, és amely komoly összegeket kapott uniós pénzekből olyan projektekre, amelyek viszont Eva támogatását élvezték.

Kapcsolódó tartalom

Az átfedések legegyértelműbb példái akkor tűnnek fel, amikor Eva Kaili kísérleti projektjeit vizsgáljuk, írja a brüsszeli portál. 2016 és 2022 között Eva Kaili nem kevesebb, mint 26 kísérleti projektet hagyott jóvá, amelyek közül legalább egy végül Mantalena vállalkozásának kedvezett.

A Kaili által javasolt és 2017-ben jóváhagyott kísérleti projekt a „Művészet és a digitális világ” nevet kapta, és 1 millió eurót különített el a Bizottság pénzéből a művészetre és a technológiára összpontosító kezdeményezésekre az egész EU-ban. Ez csak egy példa a partnerségükre. 2022-ben, amikor már tombolt az ukrajnai háború, Eva Kaili bemutatott egy kísérleti projektet, mely olyan alkalmazás kifejlesztését célozta, ami a kísérő nélküli ukrán kiskorúak nyomon követésére szolgál, mintegy 850 ezer eurós (mintegy 320 millió forintos) költségvetéssel. Erre testvére cége több mint 100 ezer eurós (40 millió forintnyi) támogatást kapott.

A Politico szerint ugyanakkor egyetlen vállalkozás sem bizonyult olyan sorsdöntőnek Kaili számára, mint a Katarral való kapcsolata. A politikus már 2020-ban elutazott az emirátusba Giorgi és Panzeri társaságában, de miután 2022 januárjában az EP alelnöke lett, további látogatásokat tett az Öböl-menti országba. 2022 októberének végén például ismét Dohában járt, ahol a katari munkaügyi reformokat méltatta, miután sikeresen elérte, hogy az európai parlament elnöke, Roberta Metsola hozzájárulását is megszerezze az utazáshoz.

A lap által megszerzett e-mailek szerint Kaili hónapokon át győzködte Metsolát, hogy engedje el őt Katarba és Kuvaitba. Egy tavaly júliusban küldött e-mailben Kaili azt írta Metsolának:

Meggyőződésem, hogy az EP-nek erősebb szerepet kell játszania az Öbölben”.

Ebben az e-mailben Kaili az Öböl-menti országok és az EP közötti parlamenti közgyűlés létrehozását, valamint egy uniós csúcstalálkozót szorgalmazott az Öböl Menti Együttműködési Tanáccsal, azon regionális csoporttal, amelyet Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek alkotnak.

Ez persze messze nem az egyetlen erőfeszítése volt Katar érdekében.

Mint ismert, számos kritika érte Katart a világbajnokságra való készület során alkalmazott vendégmunkások rossz munkakörülményei miatt. A november végén kezdődő torna miatt a tét nagy volt a dohaiak számára – a negatív hírverés beárnyékolhatta volna azt a képet, amelyet a világbajnokság hivatott hirdetni az országról.

Kaili és a szocialista frakció más törvényhozói kedvezően nyilatkoztak Katar munkaügyi helyzetéről, azzal érvelve, hogy az Öböl menti ország reformokkal kezelte az aggályokat.

Az EP-ben azonban nem mindenki érezte úgy, hogy Katar megérdemli a dicséretet. Lara Wolters holland törvényhozó, aki ugyanahhoz a képviselőcsoporthoz tartozik, mint Kaili, Katar egyik legnyíltabb bírálója volt.

A november 14-i meghallgatás előtt, amelyen Ali bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszter – akit a belga ügyészek később a befolyásszerzésért kapott pénzért cserébe rendszer egyik kulcsfigurájaként emlegettek –, Kaili irodája többször is felkereste Wolters-t egy találkozó érdekében. Amikor Wolters irodája nem tett eleget a kéréseknek, Kaili a Parlament folyosóin presszionálta őt – mondta az ügy egy meg nem nevezett közvetlen ismerője a Politicónak.

Kapcsolódó tartalom

A szocialista alelnök utolsó nyilvános fellépése Katar mellett a letartóztatása előtt néhány nappal történt. Az Öböl-menti állam lobbizott az EU-nál, hogy állampolgárai vízummentesen léphessenek az unió területére, és a Parlament polgári szabadságjogi bizottságának a javaslatról szóló jelentésről kellett volna szavaznia.

Annak ellenére, hogy Kaili nem volt a bizottság tagja, sőt még csak póttagja sem, megjelent és a jelentés mellett szavazott. Bár ez nem ellentétes a parlamenti szabályokkal, a törvényhozóknak tájékoztatniuk kell a kollégákat és a munkatársakat arról, hogy beugranak a szavazásra. Kaili ezt nem tette meg.

Különleges akcióját Kaili már nem tudta megmagyarázni, mert mielőtt erre sor kerülhetett volna, letartóztatták.

Az eredeti írást teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja el.

A kiemelt képen Eva Kaili görög szocialista képviselő, az Európai Parlament volt alelnöke. (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Ajánljuk még