Fontos

Kozák Luca nyolcadik helyen végzett 60 méter gátfutásban a fedett pályás vb-n

A legtöbb fontos kérdésben megegyezik az amerikai jobboldal és a magyar kormány álláspontja

| Szerző: hirado.hu
A legtöbb fontos kérdésben megegyezik az amerikai jobboldal és a magyar kormány álláspontja – erről beszélt a Századvég jogi szakértője az M1-en azzal kapcsolatban, hogy ezekben a napokban tartják Amerika legnagyobb konzervatív rendezvényét Washingtonban. Lomnici Zoltán szerint közös véleményen vannak a felek a családvédelem, a migráció és a genderkérdések ügyében is. A központi téma pedig most a háború, és annak a mielőbbi  lezárása lesz.

Csütörtökön kezdődött és szombaton zárul az amerikai jobboldal legnagyobb konferenciája, a CPAC. A rendezvény Texasból 4 év után visszatért Washingtonba, a fővárosba. Az eseményre politikusok, aktivisták, kutatók, és fiatalok tömegei utaztak. Ezekben a napokban az amerikai konzervatív oldal vezető személyiségei tartanak beszédeket, fejtik ki véleményüket és vitáznak az Egyesült Államok politikai életének legfontosabb témáiról.

Tavaly Orbán Viktor is beszédet mondott az Egyesült Államok legnagyobb konzervatív eseményén, Dallasban. De idén is van magyar résztvevője a CPAC-nek. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője pénteken egy panelbeszélgetésen szólalt fel, emellett a szombati zárónapon is beszédet tart.

Kapcsolódó tartalom

Az esemény egyik központi témája az orosz-ukrán háború. Szánthó Miklós a Híradónak azt mondta, az amerikai konzervatívok véleménye megegyezik a magyar kormány álláspontjával, amely szerint nem a fegyverszállításokat kell fokozni Ukrajnába, hanem a békére kellene törekedni.

Nyilvánvalóan az ukrajnai háború kapcsán békére és biztonságra elsősorban azért van szükség, hogy az emberi életeket kíméljük, és végre nyugalom legyen abban a régióban. De másodsorban persze azért is fontos a béke és biztonság megteremtése, és a háború hátunk mögött hagyása, mert akkor a konzervatívok, a jobboldaliak tudnak azokra a konfliktusokra, problémákra koncentrálni, amelyek előttünk állnak, mint kihívások” – fogalmazott az Alapjogokért Központ igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette,

az Egyesült Államok demokrata vezetésének nem célja, hogy béke legyen, ellentétben a konzervatív oldallal.

A békét egyébként csak így lehet elérni, a nemzetek együttműködésével, és a jobboldali erők, a nemzeti erők együttműködésével. Ha konzervatív kormány lenne az USA-ban, ha Trump tovább kormányoz, biztos, hogy nem lenne ilyen konfliktus Európában, ez száz százalék” – mondta Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A mostani CPAC kiemelt témái közé tartozik a családvédelem, az illegális bevándorlás és a genderkérdések is. Erről már a Századvég jogi szakértője beszélt az M1-en. Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette, a legtöbb fontos kérdésben az amerikai jobboldal véleménye megegyezik a magyar kormány álláspontjával.

Például ennek a közös metszétspontnak a területén helyezkedik el a családvédelem, a gyermekvédelem, az érintett csoportok szempontjából megfelelő adózási környezet, a patrióta gazdasági politika. És még sorolhatnánk több olyan szempontot

– magyarázta az alkotmányjogász.

A rendezvény záróbeszédét a korábbi konzervatív amerikai elnök, Donald Trump tartja.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánljuk még