Megrázó

Kihúzták egy ausztriai tóból, de a kórházban meghalt egy magyar férfi

Tizenkét pontos béketervvel vetne véget a háborúnak Kína

| Szerző: hirado.hu
Amerikai és más NATO-országokból származó információk szerint már háromszázezer katona vesztette életét az orosz–ukrán háborúban. A civil áldozatok számát harmincezerre becsülik. A nyugati államok vezetői továbbra sem beszélnek a békéről, Kína azonban a múlt héten egy 12 pontból álló béketervet mutatott be, egyben felszólította a háborúzó feleket, hogy azonnal állítsák le a harci cselekményeket. A tervet Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja.

Katonák ezrei indulnak naponta a frontra Ukrajnában. Folyamatosak az összecsapások. A legfrissebb adatok szerint már 300 ezer katona esett el a harcban, és legalább 30 ezren lehetnek azok az ártatlan civilek, akik a háború áldozatai lettek. Ez a szám napról napra nő, megállapodás azonban egyelőre nincs. Ukrajna és Oroszország ugyanis nem tud megegyezni.

Ezen a helyzeten változtatna Kína. A kelet-ázsiai ország még a múlt pénteken – a háború kitörésének évfordulóján – tette közzé 12 pontból álló béketervét és felszólította a háborúzó feleket a harci cselekmények leállítására.

A pontok között szerepel egyebek mellett: a Moszkva és Kijev között tárgyalások újrakezdése, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, valamint a további eszkaláció megakadályozása is.

A tervre vegyes reakciók érkeztek. Fehéroroszország például támogatásáról biztosította Kínát.

Fehéroroszország aktívan küzd a különböző béketervek sikeréért, és ezek között kiemelten támogatja a kínait – ezzel a mondattal jelentette be kedden Pekingben a fehérorosz elnök, hogy ő teljes vállszélességgel kiáll az ukrajnai háborúra vonatkozó kínai béketerv mellett. Aljakszandr Lukasenka úgy fogalmazott: új megközelítésre és felelős politikai döntésekre van szükség, mert csak így kerülhető el egy olyan világméretű összeütközés, amelynek senki se lehet nyertese.

A terv mögé Orbán Viktor is beállt. A miniszterelnök néhány nappal ezelőtt a parlamentben beszélt arról, hogy a világ nagyobbik része békét akar, csakúgy mint Magyarország.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor elmondta: ha a háború folytatódik, egyre többen fognak meghalni, és gazdasági összeomlás is fenyeget. Hazánk így a mielőbbi békét sürgeti.

„Magyarország minden nemzetközi fórumon a békét szorgalmazza, és úgy látom, hogy a világ nagy többsége is a békét támogatja. Magyarország nem szigetelheti el magát a világ nagyobbik részétől, amely békét akar. Ezért Kína béketervét is fontosnak tartjuk és támogatjuk” – mondta a magyar kormányfő.

Az érintett felek közben óvatosan reagáltak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: a terv egyes részei üdvözlendők. Ugyanakkor ő továbbra is pénzt és fegyvereket kér a Nyugattól.

Az orosz elnöki szóvivő pedig hétfőn beszélt arról, hogy figyelemre méltónak tartják a javaslatot, és megígérte, hogy elemezni fogják azt. „Minden kísérlet, amely olyan tervek kidolgozására irányul, amely segíti a konfliktus békés mederbe terelését, figyelmet érdemel. Ekként nagy figyelemmel tekintünk kínai barátaink tervére is. A részleteket azonban elemezni kell, figyelembe véve a felek érdekeit” – fogalmazott Dmitrij Peszkov.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államokat nem nyűgözte le az ötlet. Elemzők szerint nem meglepő, hiszen kínai terv kemény üzenet Brüsszelnek és Amerikának.

Az ugyanis kitér a szankciós politikára is: a tizedik pontban Kína a békekötés feltételeként jelöli meg, hogy minden érintett fél hagyjon fel az egyoldalú büntetőintézkedések, azaz szankciók kivetésével, a tizenegyedik pontjában pedig az áll, minden félnek alázattal fenn kell tartania a meglévő világgazdasági rendszert, és tartózkodnia kell attól, hogy a világgazdaságot politikai célokra eszközként vagy fegyverként használja.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken azzal vádolta meg Kínát, hogy csak el akarja terelni a figyelmet arról a tényről, hogy valójában Oroszországot támogatja. Joe Biden amerikai elnök pedig újságírói kérdésre azt mondta: nem látott semmit a tervben, ami Oroszországon kívül bárki más hasznát is szolgálná.

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Kapcsolódó hírek

Rövid megbeszélést folytatott Blinken és Lavrov a G20 újdelhi csúcstalálkozóján
Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön rövid megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval a világ legfejlettebb államait tömörítő G20-csoport külügyminisztereinek újdelhi csúcstalálkozójának végén, amely az első ilyen szintű találkozó az elmúlt fél évben, amióta az amerikai-orosz viszony nagyon feszültté vált az orosz-ukrán háború miatt.
Külföld

Ajánljuk még