Aktuális

Kocsis Máté: A Fidesz–KDNP frakcióülésén születik döntés az új államfőjelölt személyéről

Milos Zeman támogatja a visegrádi együttműködés megerősítését

Milos Zeman cseh államfő támogatja a visegrádi együttműködés fenntartását és megerősítését.

„Közép-Európa egy olyan specifikus kulturális jelenség, amelyet mindenképpen érdemes fenntartani, sőt meg kell erősíteni” – jelentette ki Milos Zeman pénteken Prágában Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin pénteken néhány órás hivatalos látogatást tett Prágában. A kétoldalú tárgyalások után Novák Katalin a magyarok megbecsülésének jeléül a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a leköszönő cseh államfőnek.

Milos Zeman megköszönte a kitüntetést, és azt mondta, hogy ez „a jó és baráti cseh-magyar kapcsolatok bizonyítéka”.

Hangsúlyozta, hogy Prága és Budapest viszonyában „nyitott, problémás témák nincsenek“. A V4-ekkel kapcsolatban Milos Zeman leszögezte: határozottan fellép az olyan „nem eléggé érett politikusokkal szemben”, akik szűkítenék, vagy meg is szüntetnék a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködését.

A cseh államfő neveket ugyan nem említett, de a közelmúltban mások mellett Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament alsóházának elnöke tett ilyen tartalmú nyilatkozatot. Zeman azt követően is nyíltan bírálta Pekarovát.

Kapcsolódó tartalom

Elsősorban az orosz-ukrán háborúval összefüggésben Petr Pavel megválasztott cseh államfő is bírálatokat fogalmazott meg a utóbbi hetekben a visegrádi együttműködéssel, illetve Magyarországgal kapcsolatban.

A következő napokban találkozom az utódommal, s remélem, hogy sikerül őt meggyőznöm véleménye módosításáról ebben az ügyben” – válaszolta újságírói kérdésre Milos Zeman. Úgy vélte: a visegrádi együttműködésnek is jót tesz, ha sokszínű, mert ez érték.

A magyar államfő délután találkozik Petr Pavellel.

A megválasztott cseh elnök szerint udvariassági találkozóról van szó, hogy „megismerjük egymást és felvegyük a kapcsolatot. Semmiféle külön témák nincsenek tervezve” – mondta Petr Pavel a találkozó előtt cseh újságíróknak.

Ukrajnával kapcsolatban Milos Zeman kijelentette: a két államfő egyetértett abban, hogy „haladéktalanul diplomáciai tárgyalásokra lenne szükség a béke, vagy legalábbis a tűzszünet elérése érdekében”.

A cseh államfő úgy vélte, hogy a tárgyalásokon Magyarországnak is szerepe lehetne. Milos Zeman korábban Kínát, Szerbiát és Ausztriát említette, mint olyan országokat, amelyek közvetíthetnének Moszkva és Kijev között. Kérdésre válaszolva a cseh államfő kijelentette, hogy támogatja a tel-avivi cseh nagykövetség áthelyezését Jeruzsálembe.

Ajánljuk még