Aktuális

Elképesztően gyorsan mozog: fantasztikus felfedezést tettek a csillagászok

Egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a görög vasúti szerencsétlenség áldozatairól

A görög rendőrség szerint csaknem 1800 tüntető egyperces néma főhajtással emlékezett meg pénteken a kedd éjjeli görögországi vasúti szerencsétlenség 57 halálos áldozatáról az athéni parlament előtt, miközben más görögországi városokban is hasonló demonstrációkat tartottak.

Az egyperces néma főhajtást követően a tüntetők átvonultak a Hellenic Train görög vasúttársaság székhelye elé. Ezzel akarták kifejezni felháborodásukat amiatt, hogy a vasúttársaság munkatársainak hanyagsága és a cég működésének hiányosságai vezettek az egész görög társadalmat megrázó tömegszerencsétlenséghez.

Angelosz Tomopulosz, az egyik görög diákszövetség elnöke szerint a legtöbb görögországi egyetem zárva tartott pénteken,

az athéni tüntetők pedig fekete léggömböket bocsátottak az ég felé a vonatbalesetben meghaltak, köztük sok egyetemista emlékére.

A parlament előtti sétálóutcán haladó menetben táblákkal üzentek a tüntetők: „Ezt a bűncselekményt nem szabad a szőnyeg alá söpörni!”. Egyik táblán a „Küldj sms-t, ha megérkeztél” üzenet állt, amellyel egy édesanya üzent, akinek a gyereke szintén életét vesztette a tragédiában.

„Nagyon dühösek vagyunk, és elfogadhatatlan, hogy több tucat emberéletet, köztük számos egyetemista életét követelő tragédia történhetett 2023-ban. Azért vonulunk most az utcára (…), hogy a felelősök elszámoltatását követeljük, és hogy ebben a tragédiában semmit se lehessen eltussolni vagy eltitkolni” – mondta a diákvezető.

A balesethez legközelebbi Lárisza városában, valamint Pátrában, a Peloponnészoszi-félsziget északi részén fekvő egyetemi városban a rendőrség szerint 700 tüntető skandálta az elégedetlenség és a fájdalom szavait.

Péntek este újabb demonstráció várható az ország második legnagyobb városában, Szalonikiben is, ahol a vasúti szerencsétlenség sok egyetemista áldozata tanult.

Az észak-görögországi városban csütörtök este mintegy kétezer tüntető gyűlt össze, egy részük köveket és Molotov-koktélokat dobált. Pénteken az ország nagyobb egyetemeinek épületeire fekete lobogókat tűztek ki a görögországi média beszámolói alapján.

A kormány még kedden nemzeti tragédiának minősítette a katasztrófát, és háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, majd bocsánatot kért a vasúthálózat „krónikus” hibái miatt, amelyek a balesethez vezettek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még