Fontos

Femke Bol világcsúccsal nyert 400 méteren a fedett pályás vb–n

Csak a NATO-tagság vagy az atomfegyverek menthetik meg Ukrajnát az észt külügyminiszter szerint

| Szerző: hirado.hu
Urmas Reinsalu, Észtország külügyminisztere felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy ne zárják ki Ukrajnát a transznacionális szövetségből az Oroszországgal kötött békéért cserébe. A tárcavezető szerint ugyanis ebben az esetben Ukrajna egy „szürke zónába” kerülne, ahol az egyetlen eszköz Moszkva elrettentésére az egyre pusztítóbb fegyverek beszerzése. Az észt diplomácia vezetője szerint ebben az esetben Ukrajna kénytelen lenne nukleáris fegyvereket telepíteni.

 

Reinsalu indoklása szerint Ukrajna NATO-csatlakozásának elutasítása azt jelentené: a NATO tart attól, hogy Oroszország újra támadni fog. Egy NATO-tag Ukrajna esetében pedig ez egyet jelentene a harmadik világháborúval, de legalábbis az egész európai kontinensen zajló háborúval.

Mint ismert, a NATO megerősítette Kijevet, hogy egy napon szívesen fogadják a transzatlanti blokkban, ezzel elutasítva Moszkva azon követeléseit, hogy Ukrajna soha ne csatlakozzon a katonai blokkhoz.

Kapcsolódó tartalom

Kis NATO formálódik

Az észt külügyminiszter arra is kitért, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország háromoldalú biztonsági egyezményt javasolt Ukrajnával a NATO-tagság helyett. Ezt az ajánlatot a februári találkozó során vetették fel Volomidir Zelenszkij ukrán elnöknek.

Az egyezmény lehetővé tenné, hogy a szövetség tagjai fejlett NATO-fegyvereket szállítsanak Ukrajnába, ugyanakkor kizárná az 5. cikkely szerinti védelmi garanciát (ha egy NATO-tagállamot külső támadás ér, a szövetség minden tagját érő támadást jelent – a szerk.). Illetve kizárná azt a garanciát, hogy a NATO csapatokat küldjön Ukrajna területére.

Kapcsolódó tartalom

Reinsalu azonban bizalmatlan a javaslattal szemben. Hangsúlyozta, ez a megállapodás már egyszer megszületett 1994-ben a budapesti memorandummal. Mint emlékeztetett, akkor Ukrajna átadta a szovjet korszakból fennmaradt nukleáris robbanófejeit Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság biztonsági garanciáiért cserébe.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Kiemelt kép: Urmas Reinsalu (Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET)

Ajánljuk még