Aktuális

Vlagyimir Putyin: A Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

Német védelmi miniszter: Nincsenek olyan fegyveres erőink, amelyek képesek lennének megvédeni hazánkat

| Szerző: hirado.hu
Boris Pistorius elődeivel ellentétben nem próbálja meg szépítgetni a valóságot, és kimondja, a Bundeswehr bizony gyengélkedik.

Az SPD parlamenti frakciójának hétfő esti „Korszakváltás – egy évvel Ukrajna orosz megszállása után” című ülésén Pistorius egy olyan bizonyosságnak adott hangot a Bild beszámolója szerint, amit ugyan sokan tudnak Németországban, de kevesen hajlandók kimondani: a német hadsereg elveszítette ütőképességét.

Nincsenek olyan fegyveres erőink, amelyek képesek lennének megvédeni hazánkat egy brutális támadás ellen

– mondta a védelmi miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Ez annak a nyílt beismerése a lap szerint, hogy a Bundeswehr jelenleg sem Németországot, sem szövetségeseit nem tudná megvédeni egy olyan agresszorral szemben, mint az orosz hadsereg. Még a régóta szolgáló, magas rangú katonák is megjegyzik, hogy ilyen nyílt nyilatkozatot még nem tapasztaltak a kérdésben.

A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának páncélozott harcjárműve a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fővárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

Pistorius kitért Németország a NATO-ban betöltött szerepére is. „Teljesítenünk kell szövetségi kötelezettségeinket, melyeket eddig nem tettük meg” – fogalmazott. A korábbi ígéretek ellenére Németországnak eddig nem sikerült a NATO-kvóta szerint GDP-je két százalékát védelmi célokra költenie.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen Boris Pistorius német védelmi miniszter. (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még