Baleset

Egy kamionról leszakadó gumiabroncs okozott óriási balesetet, lezárták az autópályát

Milos Zeman szerint Ausztria közvetíthetne Moszkva és Kijev között

Milos Zeman cseh államfő szerint Ausztria semleges státusa lehetőséget nyújthat arra, hogy közvetítő szerepet játszhasson Ukrajna és Oroszország konfliktusában.

„A semleges státus néhány esetben előny lehet. Mondtam az elnök úrnak, hogy Ausztria semlegessége bizonyos összefüggésekben lehetővé teheti, hogy ez az ország közvetítő szerepet játszhasson Ukrajna és Oroszország esetében” – jelentette ki Milos Zeman, akinek március 8-án jár le második ötéves megbízatási ideje.

Van der Bellen osztrák államfő csütörtökön búcsúlátogatást tett a cseh fővárosban.

A tárgyalásokat követően a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott.

A távozó cseh köztársasági elnök korábbi nyilatkozataiban Kínáról és Szerbiáról is úgy szólt, mint olyan országokról, amelyek képesek lehetnek közvetíteni az orosz-ukrán konfliktusban.

Milos Zeman és Van der Bellen újságíróknak egyaránt azt mondták, hogy az ukrajnai háború megítélése esetében egyetértés volt közöttük. Az osztrák államfő „tiszteletre méltónak” minősítette azt a segítséget, amelyet Csehország nyújt Ukrajnának.

„Ausztria ugyan katonailag semleges ország, de ez a semlegesség nem jelent közömbösséget” – szögezte le Van der Bellen.

Nagyon fontos, hogy az Európai Unió országai Ukrajna kérdésében továbbra is egységesek maradjanak, és közösen lépjenek fel – tette hozzá.

Az osztrák-cseh kapcsolatokat mindkét fél nagyon jónak minősítette. Van der Bellen Prágában találkozik még Petr Pavel megválasztott cseh államfővel és Petr Fiala miniszterelnökkel is.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még