Időjárás

Hőségriadó: a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki öt vármegyére

Kotrógéppel tettek tönkre egy ritka ókori szarkofágot Romániában

Kotrógéppel törtek szét egy 1700 éves, római kori szarkofágot a gyulafehérvári temetőben, holott a területen régészeti feltárásra lett volna szükség – számolt be szerdán az Alba24 román hírportál. Az erdélyi Gyulafehérvár temetőjében bővítési munkálatokat végeznek, a kotrógép ezek során hozta felszínre a kődarabokat, melyekben a régészek egy római kori szarkofág elemeire ismertek – hangzott el az M1 adásában.

A szakemberek szerint az 1700 éves kőfaragványt a kotrógép törte össze, holott a törvény szerint a területen csak régészeti feltárást követően szabad munkálatokat végezni. Ráadásul a munkások nem jelentették az esetet, erről egy helybéli lakos számolt be a múzeum régészeinek – írta a hírportál.

A helyszínre kiszálló régészek elmondták, hogy a feliratozás stílusa alapján a szarkofág a II. századból való, a fedelén a medúzafej gyakori jelkép volt a környéken a római időkben.

Az összetört kőfaragvány ritkaságnak számít, a térségben egyetlen feliratozott szarkofág maradt fenn, de kevésbé szép a kivitelezése. A felirat alapján egy elöljáró temetkezőhelyéről lehet szó.

Kapcsolódó tartalom

A régészeket megdöbbentette a brutális eljárás, ahogy tönkretették az értékes leletet. A Fehér megyei rendőrség közölte: hivatalból eljárást indított az ügyben rongálás és régészeti lelőhely tönkretétele miatt. A temető gondnoka a hírportállal közölte, hogy a szarkofág darabjai egy sír ásása közben kerültek felszínre.

Az illetékes szerint joghézag miatt következhetett be a sajnálatos eset, a temetőben zajló munkálatok ugyanis szerinte nem minősülnek építkezésnek, nem kell urbanisztikai engedély hozzájuk, így ezekre az előzetes régészeti kutatást előíró jogszabály sem érvényes. Állítása szerint korábban már kérte a múzeum segítségét, hogy küldjenek régészt, aki felügyeli az ásást, de nem kapott választ.

„Így végeztem a dolgom, mert nem hagyhattam a halottakat temetetlen” – fogalmazott a hírportálnak a gondnok. Hozzátette: a köveket nem rosszindulatból vették ki kotrógéppel, a munkások nem tudhatták, mire bukkannak. A kőfaragványokat a múzeumba szállítják tanulmányozásra.

Kapcsolódó tartalom

Gyulafehérvár a római korban is lakott volt, itt állt Apulum, az ókori Dacia tartomány egyik jelentős városa.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shuterstock)

Ajánljuk még