Fontos

Orbán Viktor: Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hullámsírba temette szinte az egész legénységet a hajókatasztrófa

| Szerző: hirado.hu
Az Ironton teherszállító hajó 1894-ben süllyedt el. A hajóroncsot 2019-ben a Huron-tó fenekén, az Egyesült Államokban találták meg, és nemrégiben hozták nyilvánosságra a kutatás eredményeit.

1894 szeptemberében egy viharos éjszakán összeütközött az 58 méter hosszú, Ironton nevű teherhajó egy gabonaszállító hajóval, aminek következtében mindkettő elsüllyedt. Az Ironton kapitánya és hat matróz bemászott egy mentőcsónakba, de mielőtt leválaszthatták volna a hajóról, elsüllyedt, a legénységből ketten élték túl a tragikus ütközést.

A sírhely sokáig elkerülte a hajóroncsvadászok figyelmét. Végül egy történészekből és víz alatti régészekből álló csapat 2019-ben megtalálta a roncsot, és távolról vezérelt kamerákat használtak, hogy átvizsgálják. Eddig titokban tartották a felfedezést, hogy kincskereső búvárok ne zavarják meg a helyszínt.

Kapcsolódó tartalom

A videófelvételekből kiderült, hogy a hajó több száz méter mélyen, fölfelé nézve ül a tó fenekén.

A hideg, édes víz szinte tökéletesen megőrizte a hajó az állapotát. A kutatók ugyan emberi maradványokat nem találtak, de a mentőcsónak továbbra is a nagyobb hajóhoz van kötve, ami megerősíti a legénység tragikus sorsát – írja a The Guardian.

Ajánljuk még