Aktuális

A sofőr szabályszegése vezetett a balesethez, melyben a felesége meghalt – fotókkal

Görögországi vonatkatasztrófa: a gyászt harag váltotta fel, összecsaptak a rendőrökkel a tüntetők

Zavargások törtek ki múlt éjjel Athénban a szerdai tragikus vasúti szerencsétlenség miatt, a tüntetők a vonatot üzemeltető közlekedési vállalat és a parlament előtt demonstráltak. A felelősök megbüntetését és a kormány lemondását követelték.

Legalább negyvenhatan meghaltak és hetven megsérültek, amikor frontálisan, teljes sebességgel ütközött egymással egy személyszállító- és egy tehervonat Görögországban. Az éjszakai járaton több mint 350-en utaztak. A görög miniszterelnök bejelentette, hogy emberi mulasztás okozta a tragédiát – hangzott el az M1 Híradójában.

Kapcsolódó tartalom

Több ezren egy hatalmas fekete zászlóval vonultak Athénban a Hellenic Trains közlekedési cég központja elé.

(Fotó: M1)

 

Csendes virrasztásnak indult a megmozdulás, ám zavargások törtek ki. A résztvevők és a rendőrök összecsaptak egymással, a hatóságoknak könnygázt kellett bevetniük, hogy megfékezzék az indulatokat.

A gyászt harag váltotta fel

Tüntetők vonultak a görög parlament elé is, és a kormány lemondását követelték. Athén nemrég privatizálta a Hellenic Trains vállalatot, amely most az összes személy- és tehervonatot működteti az országban.

A vasúti dolgozók szakszervezetének vezetője azt mondta, a gyászt harag váltotta fel, mert az állam az utóbbi évtizedekben teljesen lemondott a vasút korszerűsítéséről, és az államot teszik felelőssé a rengeteg áldozattal járó vonatszerencsétlenségért is.

Kapcsolódó tartalom

Szalonikiben is demonstrálók jelentek meg a vasútállomáson. Fiatalok egy csoportja ülősztrájkba kezdett, így követelve a tragédia kivizsgálását.

A mentési munkálatok még mindig tartanak. A szerelvény összeroncsolódott darabjait próbálják daruval eltávolítani a sínekről. Áldozatokat még csütörtökön délelőtt is találtak.

A halottak többsége a húszas éveiben járó fiatal 

A végzetes vonatbaleset szerdára virradóra történt, amikor egy Athénból Szalonikibe tartó személyvonat összeütközött egy szemből érkező teherszállító szerelvénnyel. A személyvonaton több mint 350-en utaztak, Görögországban ugyanis hosszú hétvége és farsangi karneválok voltak, és sokan ezzel a járattal utaztak haza a fővárosból. A baleset pillanatában mindkét vonat teljes sebességgel közlekedett. A halottak többsége a húszas éveiben járó fiatal. A baleset helyszínéhez közel fekvő település, Lárisza polgármestere azt mondta: sok áldozatot csak DNS-vizsgálat után lehet azonosítani.

Kapcsolódó tartalom

Közben a városban a kórház előtt önkéntesek adnak vért, és gyülekeznek a szülők is, akik csak annyit tudnak, hogy a gyerekük a vonaton volt. „Csak annyit akarunk tudni, hogy a gyerekeink a kórházban vannak-e. És követeljük, hogy legyen felelőse a történteknek. Hogy ütközhet össze két vonat 2023-ban? Értelmetlen, hiszen két párhuzamos sín volt, és úgy hallottuk, mindkét szerelvényt ugyanarra a sínre irányították” – mondta egy férfi, aki fiát és a barátját keresi.

Emberi mulasztás

A görög miniszterelnök szerda este az állami televízióban közvetített beszédében bejelentette: minden jel arra utal, hogy emberi mulasztás okozta a sokkoló tragédiát.

Kapcsolódó tartalom

„Független kivizsgálás indul, ami fel fogja tárni, pontosan mi okozta a balesetet. Egy független csoport derít majd fényt arra is, miért késlekedett minden vasúti fejlesztés. A felelősöket bíróság elé állítjuk” – fogalmazott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok őrizetbe vették a láriszai állomásfőnököt, aki ellen egy igazságügyi illetékes szerint nem szándékos emberölés és testi sértés okozása miatt indult eljárás. Az 59 éves ember tagadta felelősségét, szerinte valamilyen műszaki probléma okozta a tragédiát. Az Athén és Szaloniki közötti vonalon már évek óta nem működnek az elektronikus forgalomvezérlő rendszerek és a jelzőlámpák, így mindent kézzel kell irányítani.

Kiemelt kép: M1

Kapcsolódó hírek

Görögországi vonatbaleset: emberi mulasztás okozhatta a katasztrófát
Frontálisan, teljes sebességgel ütközött az éjjel egy személyszállító- és egy tehervonat Görögországban. Az Athénból Szalonikibe tartó járaton több mint háromszázötvenen utaztak, többségük a hétvégi farsangi karneválokról igyekezett haza. A halottak száma legkevesebb 36, de többek után még kutatnak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát, egy embert azonban már őrizetbe vettek, ami emberi mulasztásra utal. A görög közlekedési miniszter lemondott, a kormány pedig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett – hangzott el az M1 Híradóban.
Külföld
Görögországi vonatbaleset: lemondott a közlekedési miniszter
A tűzoltóság közlése szerint 36 halottja van a Görögországban szerdára virradóra történt vonatbalesetnek. A rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vették Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét a balesettel összefüggésben.
Külföld
Őrizetbe került az állomásfőnök a görög vonatkatasztrófa után
Legkevesebb harminchatan meghaltak, amikor frontálisan ütközött egy személyszállító és egy tehervonat az éjjel Görögországban, az áldozatok száma tovább emelkedhet. A balesettel összefüggésben őrizetbe vették Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét. A kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Ez volt Görögország történetének legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége.
Külföld

Ajánljuk még