Aktuális

Változás a 4-es és 6-os villamos vonalán

Ezért tiltják be a léggömböket a strandon

| Szerző: hirado.hu
Egy kaliforniai város számos másik tengerparti településhez csatlakozott, melyek környezetvédelmi és biztonsági okokból betiltották a lufieregetést.

Akár 500 dolláros – körülbelül 180 ezer forintos – bírságra is számíthat 2024-től az, aki Laguna Beach településén, nyilvános eseményen vagy nyilvános helyszínen léggömböt árul, tart vagy ereget, függetlenül attól, hogy mivel van töltve a lufi. A magánterületeken továbbra is használhatnak léggömböt a város lakói – számolt be a Smithsonian Magazine.

Stockphoto - léggömb - lufi - környezetszennyezés - tengerpart - szemét - szennyezés (Fotó: Shutterstock)

A léggömbök nemcsak a környezetre, az állatvilágra nézve jelentenek súlyos veszélyt, hanem okoztak már tüzet is, mivel a mylarból készült ballonok a vezetékekre tekeredve rövidzárlatot okoznak. 2027-től Kaliforniában egyébként is csak olyan anyagokból készült ballont árulhatnak, amely elektromosan nem vezetőképes, így nem okozhat tüzet.

Egy virginiai partszakaszon az elmúlt öt év alatt több ezer léggömböt és léggömbdarabot gyűjtöttek össze, ez a legkönnyebben elkerülhető tengerparti szennyező forrás. A tengerpartokon a tengeri madarak, emlősök és teknősök egyaránt áldozatává válna a lufik maradványainak.

Kapcsolódó tartalom

A léggömbök szemétként végzik, és az a jobbik eset, ha csupán így, hisz akkor legalább össze tudják gyűjteni őket. Azonban rengeteg esetben a vadállatok sajnos életükkel fizetnek az ember szórakozásáért, hiszen akár belegabalyodnak a ballonok zsinegébe, akár megeszik a ballon anyagát, mindkét eset végzetes lehet – írta a National Geographic.

Természetesen a léggömbipar, a partiellátó cégek tiltakoznak a szigorú intézkedések ellen, és úgy vélik, a vásárlóik jobb tájékoztatása hatékonyabb lenne a betiltásnál. Ezt azonban az eddigi évtizedek során is megtehették volna.

Ajánljuk még