Interjú

Hallgassa nálunk Orbán Viktor miniszterelnök interjúját!

Az Orvosok Határok Nélkül felfüggesztette tevékenységét a harcok sújtotta Szomáliföldön

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét a Szomália nyugati részén lévő, de facto független Szomáliföldön az ott dúló harcok miatt.

„Az általunk támogatott kórházat Las Anodban három héten belül már a negyedik találat érte kedden” – ismertette csütörtökön Djoen Besselink, az MSF szomáliai, illetve szomáliföldi koordinátora.

A harcok következtében a kórház olyan károkat szenvedett, hogy a gyermekosztályon a munkát meg kellett szakítani, a vérbankot pedig be kellett zárni.

Újabb sebesülteket az egészségügyi intézmény már nem tud ellátni.

A Szomália nyugati részén fekvő, több mint három évtizede de facto független államként működő, 3,5 milliós Szomáliföldet egyedül Tajvan ismeri el. A térségben az utóbbi időben több véres összecsapás történt, miután Szomáliföld három tartománya, Sool, Sanaag és Ceyn bejelentette, hogy ismét csatlakozna Szomáliához.

A konfliktus központjában Las Anod városa áll, amelyet Szomáliföld mellett a Szomália északkeleti részén található, félautonóm Puntföld is magának követeli. A városi vének tanácsa szerint a több tucat halottat követelő összecsapásokban iskolák és kórházak is megrongálódtak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még