Baleset

Kigyulladt egy társasházi lakás Gyöngyösön, huszonnégy embernek kellett elhagynia otthonát

Őrizetbe került az állomásfőnök a görög vonatkatasztrófa után

Legkevesebb harminchatan meghaltak, amikor frontálisan ütközött egy személyszállító és egy tehervonat az éjjel Görögországban, az áldozatok száma tovább emelkedhet. A balesettel összefüggésben őrizetbe vették Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét. A kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Ez volt Görögország történetének legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége.

A felismerhetetlenségig összeroncsolódott a tehervonat mozdonya, miután frontálisan összeütközött a vágányon vele szemben érkező személyvonattal.

Az utasszállító kocsik a sínektől messze, a töltést övező bozótosig repültek. Az első két kocsi szinte teljesen megsemmisült az ütközés utáni tűzben.

Még a baleset után több mint tíz órával is túlélők után kutattak a hatóságok. Százötven tűzoltó, negyven mentőegység és négy daru vesz részt a mentési munkálatokban. Megpróbálják eltávolítani a roncsokat, hogy meggyőződjenek róla: nincs senki a többtonnás szerelvények alatt.

Nem sokkal éjfél előtt történt a katasztrófa: rengetegen, több mint 350-en utaztak az Athénból Szalonikibe tartó éjszakai járaton, amikor a vonat szembe találta magát egy teherszállító szerelvénnyel.

Görögországban ugyanis hosszú hétvége és farsangi karneválok voltak, ezért sokan ezzel a járattal tértek haza a fővárosból Hellász második legnépesebb városába. Tesszália régió  kormányzója egy helyi tévécsatornának elmondta: a baleset pillanatában mindkét vonat teljes sebességgel közlekedett.

Kapcsolódó tartalom

A túlélők azt mondták: a személykocsik megpördültek a tengelyük körül és szinte azonnal kigyulladtak, sokan a romokba zárva, a lángok közt lelték halálukat.

Egy nagy robbanást hallottunk, aztán tíz rémálomszerű másodperc következett, amikor a kocsink kisiklott és megfordult, majd végül az oldalán megállt. Rögtön kitört a pánik, vezetékek voltak mindenütt, és tűz ütött ki, mindenhol tűz volt, meg is égtünk” – mondta egy 28 éves férfi.

Tűz ütött ki pont mellettünk, de egy férfi meglátott egy rést és sikerült kimásznunk” – mondta egy másik utas.

Többtucatnyian megsebesültek, őket kórházakba szállították. Összesen mintegy kétszázötven embert sikerült biztonságba helyezni, a túlélőket buszok vitték Szalonikibe.

Érthetetlennek tartja a tragédiát a görögországi vasutasok szakszervezetének elnöke azt mondta: negyven éve dolgozik a szakmában, de képtelen megmondani, hogy a mozdonyvezetők vagy a vasúti közlekedésszervezők részéről történt mulasztás. Hozzátette: egyetlen megnyugvást az nyújt, hogy a katasztrófa nem a környék megannyi alagútjában történt, máskülönben a mentési munkálatok kilátástalanok volnának.

Az athéni kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett: a lobogókat országszerte félárbócra eresztik, és elhalasztanak minden állami rendezvényt.

A kormányszóvivő kijelentette: ez volt Görögország történetének legsúlyosabb vasúti katasztrófája.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még