Rendkívüli

Sulyok Tamás a Fidesz–KDNP államfőjelöltje

Görögországi vonatbaleset: emberi mulasztás okozhatta a katasztrófát

Frontálisan, teljes sebességgel ütközött az éjjel egy személyszállító- és egy tehervonat Görögországban. Az Athénból Szalonikibe tartó járaton több mint háromszázötvenen utaztak, többségük a hétvégi farsangi karneválokról igyekezett haza. A halottak száma legkevesebb 36, de többek után még kutatnak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát, egy embert azonban már őrizetbe vettek, ami emberi mulasztásra utal. A görög közlekedési miniszter lemondott, a kormány pedig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett – hangzott el az M1 Híradóban.

Félárbócon lobog a zászló az athéni parlament épületén. A görög törvényhozás és több minisztérium épületén helyi idő szerint délben eresztették le a nemzeti lobogót az ország történetének legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségében elhunytak tiszteletére.

Nem sokkal éjfél előtt egy Athénból Szalonikibe tartó személyvonat összeütközött egy szemből érkező teherszállító szerelvénnyel. A személyvonaton több mint háromszázötvenen utaztak, Görögországban ugyanis hosszú hétvége és farsangi karneválok voltak, és sokan ezzel a járattal utaztak haza a fővárosból.

Tesszália régió kormányzója egy helyi tévécsatornának azt mondta: a baleset pillanatában mindkét vonat teljes sebességgel közlekedett.

A kiérkező tűzoltókat és mentőket megdöbbentő pusztítás képe fogadta.

A tehervonat mozdonya a frontális ütközéstől a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. Az utasszállító kocsik pedig a sínektől messze, a töltés melletti bozótosig repültek. Az első két kocsi szinte teljesen megsemmisült a baleset utáni tűzben.

Kapcsolódó tartalom

A túlélők azt mondták: a személykocsik megpördültek a tengelyük körül, és néhány azonnal kigyulladt. Sokan a roncsok alatt, a lángok közt lelték halálukat.

„Hatalmas robajt hallottunk, azután tíz rémálomszerű másodperc következett. A kocsink kisiklott és megfordult, majd az oldalán állt meg. Rögtön kitört a pánik, vezetékek lógtak mindenütt, és tűz ütött ki. Meg is égtünk”

– mondta egy túlélő.

A baleset helyszínéről a sérülteket kórházba szállították, több ember súlyosan megégett, így félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik. A többi mintegy 250 utast buszokkal szállították Szalonikibe.

A hatóságok folyamatosan kutatnak áldozatok és esetleges túlélők után a roncsok között.

Kapcsolódó tartalom

A mentési munkálatok helyszínét napközben meglátogatta a görög miniszterelnök is. Kiriákosz Micotákisz azt mondta: a kormány teljes körű vizsgálatot indít, hogy kiderítse, mi vezetett a szerencsétlenséghez.

„Kimondhatatlan tragédiáról van szó.

Először is szeretném kifejezni együttérzésünket az áldozatok családtagjai felé. A mi feladatunk a sérültek ellátása és az áldozatok azonosítása. Ezután egy dolgot garantálhatok: feltárjuk a tragédia okait, és mindent megteszünk, hogy ez soha többé ne történhessen meg” – jelentette ki a görög kormányfő.

A közlekedési miniszter arra figyelmeztetett, hogy korai találgatásokba bocsátkozni arról, hogyan haladhatott a két szerelvény azonos sínpáron. „Teljes átláthatósággal fogjuk feltárni ennek a tragikus incidensnek az okait. Bármit is mondanánk most, az elhamarkodott lenne, ami meggyalázná az áldozatok emlékét. Ezért szeretném megőrizni a nyugalmat és megismételni: mindent megteszünk, hogy feltárjuk az okokat, és semmit nem söprünk a szőnyeg alá” – mondta Kosztasz Karamanlisz görög közlekedési miniszter.

A miniszter nem sokkal később közleményben tudatta, hogy a katasztrófa miatt lemond posztjáról. A tárcavezető azt írta:

a görög vasutat a mostani kormány nem 21. századi állapotban vette át. És bár az elmúlt három és fél évben számos fejlesztést hajtottak végre, ez kevésnek bizonyult a tragédia megelőzéséhez.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok közben őrizetbe vették Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét, ami arra utal, hogy emberi mulasztás okozhatta a tragédiát. A görög mozdonyvezetők szakszervezetének elnöke szerint ez egyáltalán nem is lenne meglepő. Az Athén és Szaloniki közötti vonalon ugyanis már évek óta nem működnek az elektronikus forgalomvezérlő rendszerek és a jelzőlámpák, így mindent kézzel kell irányítani.

Részvétét fejezte ki Orbán Viktor Kiriákosz Micotákisz görög kormányfőnek a görögországi vonatszerencsétlenség miatt. A magyar miniszterelnök együttérzéséről biztosította az áldozatokat és családtagjaikat, egyúttal gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Kiemelt kép: Drónfelvétel a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínéről (Fotó: MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz)

Ajánljuk még