Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Elfogadta a finn parlament a NATO-csatlakozásról szóló jogszabályt

Nagy többséggel, 184 igen szavazattal 7 nem ellenében elfogadta szerdán a finn parlament azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.

Finnország – Svédországgal együtt – tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Kapcsolódó tartalom

Ahhoz azonban, hogy a két ország teljes jogú tagja lehessen az észak-atlanti szövetségnek, minden jelenlegi tagállamnak ratifikálnia kell a csatlakozási jegyzőkönyvüket.

Kiemelt kép: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor: Nincs messze, hogy katonai csapatokról szóljanak az európai javaslatok
Az ukrajnai háborút „minden józan számítás szerint” nem lehet megnyerni, ezért is van szükség mihamarabbi tűzszünetre – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő kifejtette: a kormány Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatására kérte az Országgyűlést, azonban a kormánypárti frakciók egy része „nem túl lelkes”. A többi közt azért, mert ezen államok nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek a demokráciánkról, a nálunk lévő jogállamiságról.
Belföld
Törökországban sürgette Blinken Finnország és Svédország NATO-csatlakozását
Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Ankarában kijelentette, hogy Washington határozottan támogatja Finnország és Svédország mielőbbi NATO-csatlakozását. Szerinte a két ország már elegendő lépést tett a csatlakozás érdekében, de a török külügyminiszter további konkrét lépéseket tart szükségesek.
Külföld
Német külügyminiszter: A finn és svéd NATO-csatlakozás a katonai szövetség javára válna
Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz a katonai szövetség javára válna, ezért a tagállamoknak „minden további késlekedés nélkül”, mihamarabb jóvá kell hagyniuk a két ország csatlakozási kérelmét – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Helsinkiben, Pekka Haavisto finn hivatali kollégájával közös hétfői sajtótájékoztatóján.
Külföld

Ajánljuk még