Baleset

Kigyulladt egy társasházi lakás Gyöngyösön, huszonnégy embernek kellett elhagynia otthonát

Békepárti határozati javaslatot nyújtottak be a kormánypártok

| Szerző: hirado.hu
Kifejezzük elkötelezettségünket a béke mellett – így kezdődik a kormánypártok nyolcpontos békepárti határozati javaslata, amit hétfő este nyújtottak az Országgyűlésnek. A magyarok több mint háromnegyede aggódik amiatt, hogy a közeljövőben az orosz–ukrán fegyveres konfliktus harmadik világháborúvá szélesedhet, és Magyarország – a NATO tagjaként – érintetté válhat – derült ki a Századvég legfrissebb kutatásából.

A Fidesz és a KDNP képviselői a nemzetközi közösségtől azt várják, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel. A kormánypártok hangsúlyozzák, hogy

a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút,

és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa – áll az M1 Híradója által is idézett javaslatban.

Kapcsolódó tartalom

A háborúba sodródva

A 2022. évi áprilisi választások és a szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek – írják az előterjesztők, akik ez alapján megerősítik:

fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

A magyar kormány, a kormánypártok és a parlament is politikai nyomás alatt áll, ezért erre politikai választ kell adni, és szükség van arra, hogy az Országgyűlés határozatban rögzítse az álláspontját – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben. Kocsis Máté hozzátette: az ukrajnai háborúnak a következményei már most is drámaiak, eközben pedig Európa a háborúba sodródás napjait éli.

A baloldal magyar katonákat küldött volna a frontra

A magyar kormány továbbra is a béke pártján áll, ezért nem szállít fegyvereket – jelentette ki Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára felidézte: „Emlékezzünk arra, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje képes lett volna magyar katonákat küldeni a frontra.”

Kapcsolódó tartalom

A Századvég legfrissebb kutatásából kiderül: a megkérdezettek ugyancsak 76 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió és tagjai több fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá

72 százalékuk ellenzi, hogy az EU képezzen ki ukrán katonákat.

Kiemelt kép: Orosz tüzérségi támadásokban megsemmisült gyógyszertár Bahmutban 2023. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Ajánljuk még