Gyász

Czakó Gáborra emlékezik a közmédia

Az Egyesült Államok lakosságának már 7,2 százaléka vallja magát homoszexuálisnak

| Szerző: hirado.hu
A Statista.com által közzétett felmérés szerint a Z generáció mondható LMBT önazonosítási szempontból a legerősebb generációnak, míg az idősebb generációk körében nem történt lényeges változás az elmúlt évtizedben.

2022-ben az Egyesült Államokban élő felnőttek 7,2 százaléka vallotta magát LMBT identitásúnak a Gallup felmérése szerint, ami új rekord.

A felmérés 2020-as kiadásában újonnan felvett Z generáció mondható LMBT önazonosítási szempontból a legerősebb generációnak. Az 1997 és 2004 között születettek csaknem 20 százaléka vallotta magát LMBT-nek, szemben a millenniumi születésűek 11 százalékával.

Ennek ellenére a tudósok úgy vélik, hogy az LMBT egyének aránya valójában nem változott az idők során. A Z generációban mutatkozó arány kiugró mértékét annak tudják be, hogy a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel lesznek nyíltan homoszexuálisok, leszbikusok, biszexuálisok vagy transzszexuálisok. Még az 1981 és 1996 között született Millenárisokként definiáltak generációján belül is emelkedtek az önazonosítási kvóták az elmúlt években.

Forrás: www.statista.com/Gallup

Míg 2014-ben a Millenárisok mindössze 6,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy LMBT-ként azonosítja magát, addig 2022-ben ez az arány közel a duplájára, 11,2 százalékra ugrott.

A Statista.com által közzétett felmérés szerint azonban az idősebb generációk körében nem történt lényeges változás az elmúlt évtizedben. Mint megjegyezték, a Gallup-felmérés kérdései ugyanakkor nem tértek ki az olyan szexuális identitások alapján történő önbesorolásra, mint például interszex, aszexuális vagy queer.

Az eredeti cikk itt olvasható.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még