Aktuális

Három autó ütközött össze az Árpád híd budai oldalán

A görög kormányfő bejelentette, mi okozta a tragikus vonatbaleset

Tragikus emberi hiba okozta a 38 emberéletet követelő kedd esti vonatbalesetet – jelentette ki szerdán Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő.

„Minden arra utal, hogy a katasztrófát sajnálatos módon egy tragikus emberi tévedés okozta” – mondta a kormányfő, aki példa nélkülinek nevezte az ütközést, és teljes körű, független vizsgálatot ígért.

Kapcsolódó tartalom

Az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből indult tehervonat ütközött össze frontálisan az ország középső részén fekvő Lárisza előtt, a balesetben a legfrissebb adatok szerint 38-an haltak meg. Az ütközés hatására több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult.

Kapcsolódó tartalom

A kormányszóvivő szerint a mentésben szerdán mintegy ötszáz ember vett részt.

A görög tűzoltóság közölte, hogy szerda este 57 sérültet kórházban ápoltak, hatot közülük az intenzív osztályon. Tizenötnél több sérültet ellátás után hazaengedtek a kórházból.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok őrizetbe vették a láriszai állomásfőnököt, aki ellen egy igazságügyi illetékes szerint „nem szándékos emberölés és testi sértés okozása miatt” indult eljárás. Az 59 éves ember tagadta felelősségét, szerinte valamilyen műszaki probléma okozta a tragédiát – közölték.

Kapcsolódó tartalom

Az áldozatok többsége fiatal – mondta Kiriákosz Micotákisz. A hosszú hétvége után – hétfő munkaszüneti nap volt Görögországban – sok egyetemista tért vissza Szalonikibe.

A miniszterelnök elmondta, hogy a tömegbaleset helyszínén és a láriszai kórházban tett látogatása során találkozott az áldozatok hozzátartozóival, akik azt kérdezték tőle: miért?. „Tisztességes válasszal tartozunk nekik” – mondta a kormányfő a televízió által felvett rövid beszédében.

Kapcsolódó tartalom

A balesetben nyolc vasúti dolgozó halt meg, közöttük a személy- és a tehervonat két-két mozdonyvezetője – közölte Jannisz Nicász, a Görög Vasúti Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz

Kapcsolódó hírek

Görögországi vonatbaleset: emberi mulasztás okozhatta a katasztrófát
Frontálisan, teljes sebességgel ütközött az éjjel egy személyszállító- és egy tehervonat Görögországban. Az Athénból Szalonikibe tartó járaton több mint háromszázötvenen utaztak, többségük a hétvégi farsangi karneválokról igyekezett haza. A halottak száma legkevesebb 36, de többek után még kutatnak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát, egy embert azonban már őrizetbe vettek, ami emberi mulasztásra utal. A görög közlekedési miniszter lemondott, a kormány pedig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett – hangzott el az M1 Híradóban.
Külföld

Ajánljuk még