Aktuális

Törökország feltételt szabott a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásához

Visszatelepítési és határvédelmi megállapodás született Ausztria és Marokkó között

A nemzetközi embercsempész-maffia elleni következetes fellépésről és az illegális bevándorlók visszatelepítéséről írt alá megállapodást Gerhard Karner osztrák és Abdel-Uafi Laftit marokkói belügyminiszter Marokkóban, a szakszerű eljárás érdekében külön munkacsoportot állítanak fel – közölte az osztrák belügyi tárca szóvivője kedden.

Féken kell tartanunk a menekültkérelmeket, hogy kiállhassunk a menekültjoggal való visszaélés ellen” – hangsúlyozta az osztrák belügyminiszter a tárca később kiadott közleményében. Gerhard Karner kiemelte, hogy ehhez elengedhetetlen a szoros és közvetlen együttműködés a származási országokkal.

A megállapodás célja egyrészt annak megelőzése, hogy az emberek Európa felé vegyék az irányt olyan országokból, mint Marokkó, másrészt a visszatelepítések és deportálások következetes és gyors lefolytatása.

A felállítandó munkacsoport a megállapodás szerint legalább háromhavonta ülésezni fog, az osztrák szakértői delegáció pedig már a következő hetekben Marokkóba látogat. Az osztrák és marokkói biztonsági szervek közötti együttműködésben is megegyeztek: ennek értelmében a marokkói biztonsági igazgatóság és a királyi csendőrség az osztrák belügyminisztériummal közösen képez ki embereket és rendőrkutyákat egyaránt.

Az osztrák belügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy Ausztriát súlyosan érintik a „csempészmaffia brutális cselszövései”: csak a múlt hónapban több mint 1300, Marokkóból érkező ember kért menedékjogot az országban, túlnyomó részük – mintegy 90 százalékuk – pedig „az embercsempészek, tehát a szervezett bűnözés révén” jutott el Ausztriába.

A Marokkóból érkezők a közlemény szerint ráadásul az összes januári menedékkérő 28 százalékát teszik ki. Mint írják, az északnyugat-afrikai ország lakosai vízummentesen utazhatnak Törökországba, innen Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át érkeznek Ausztriába. Az embercsempészek egy ilyen útért akár 12 ezer eurót (4,5 millió forint) is bezsebelhetnek.

Ajánljuk még