Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Emberek millióit fenyegeti Európában a szankciós infláció

Világszerte akár 140 milliónál is több ember szegényedhet el az infláció miatt – derül ki egy friss tanulmányból. Becslések szerint az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta több mint 60 százalékkal emelkedtek a háztartások energiakiadásai. A tanulmány szerint az Európai Unióban is drámai folyamatok zajlanak, ugyanis a brüsszeli szankciók miatt emelkedő energiaárak az egekbe emelték az inflációt, s így Magyarország sem tudja elkerülni az Európában tomboló pénzromlást.

 

A németek csaknem 40 százaléka már tavaly nyáron attól félt, hogy télen nem, vagy csak nehezen tudja kifizetni a folyamatosan dráguló gázt és elektromos áramot. Ugyanis a szolgáltatók a szankciók miatt megemelkedett költségeiket Németországban a fogyasztókkal fizettetik meg.

Németországban a becslések szerint minden negyedik ember él energiaszegénységben

– számolt be a V4NA hírügynökség. Ráadásul a középosztálybeli háztartások elszegényedésének veszélye is fenyeget a drasztikusan emelkedő energiaárak miatt.

Kapcsolódó tartalom

Kritikus a helyzet Hollandiában is: ott 540 ezer háztartás megélhetése van veszélyben, mert nem vagy csak nehéz tudják fizetni a megdrágult energia számlákat.

A hírügynökség szerint az energiaárak a brüsszeli szankciók miatt emelkedtek az egekbe. Ráadásul nemcsak a háztartásoknak, hanem a vállalatoknak is többet kell fizetni az energiáért. Így a termékek és szolgáltatások ára is emelkedik, ami felfelé húzza az inflációt.

Az unió országai szenvednek a gyorsan emelkedő áraktól, és azon dolgoznak, hogy letörjék a szankciós és háborús inflációt, ami egyébként Magyarországra is begyűrűzött. Ahogy Európa-szerte, úgy itthon is minden áru vagy szolgáltatás sokkal drágább lett a szankciók miatt. Mind közül kiemelkedik az élelmiszerárak drágulása. Elemzők szerint ha nem lennének a szankciók, akkor az infláció azonnal a felére csökkenne. Csakhogy egyre erősebb a gyanú, hogy a szankciós politika hátterében megjelentek a spekulánsok is.

A brüsszeli szankciókon Soros György és még jó néhány pénzügyi alap óriási összegeket keresett, mert az emberek érdeke ellen az energiaárak emelkedésére spekuláltak

– mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A kormányfő hangsúlyozta: még ha az EU jóhiszeműen is hozta meg a szankcióit, a miattuk megemelkedett energiaárak Magyarországon akkor is 4000 milliárd forintot vettek ki az emberek zsebéből, aminek máshol lett volna a helye.

Kapcsolódó tartalom

„Itt vannak keveset kereső foglalkozási csoportok, önkormányzatok, oktatás, egészségügy, innováció, fejlesztések. Volna helye ennek a pénznek. Ezt most elveszik tőlünk, egy rossz brüsszeli döntés értelmében, ráadásul előre látható módon, hiszen megmondtuk, hogy ez lesz. Ezt a pénzt kiveszik a magyarok zsebéből, velünk fizettetik meg a rossz szankciós döntésnek az árát” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor leszögezte: a kormány már meghozta azokat az intézkedéseket, amik a következő hónapokban lassítják áremelkedést, így 2023 végére egy számjegyűre csökkenhet az infláció Magyarországon.

Ajánljuk még