Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

„Ha kitörne a harmadik világháború, azt atomfegyverekkel vívnák”

| Szerző: hirado.hu
Egyre több az olyan hang, amely világháborús veszélyre hívja fel a figyelmet. Az elmúlt egy évben sokan elemezték már, milyen lenne egy ilyen mértékű eszkaláció. Egy valamiben a szakértők többsége egyetért: atomfegyverek is bevetésre kerülnének. Ez pedig soha nem látott pusztítással járna.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hete, az Ukrajkna elleni invázió egyéves évfordulóján jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét az Új-START-egyezményben, vagyis nukleáris megállapodását az Egyesült Államokkal. És kész atomfegyver-kísérletek végrehajtására, ha abba az USA belekezd. Az erről szóló rendeletet az orosz elnök már alá is írta.

Kapcsolódó tartalom

„A jelenlegi helyzetben biztosítanunk kell a nukleáris fegyverek tesztelését, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi. De senkinek ne legyen illúziója, ezt nem Oroszország fogja meglépni” – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin elnök, aki hozzátette: információik vannak arról, hogy az Egyesült Államok egy új típusú atombombát fejleszt.

Az orosz bejelentés riadalmat okozott. Katonai szakértők szerint ezzel újrakezdődhet az atomfegyverkezési verseny Amerika és Oroszország között, amely beláthatatlan következményekhez, a világháború kitöréséhez vezethet.

Kapcsolódó tartalom

„Ami most zajlik, az világháborúhoz vezethet” – így látja a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba hétfőn a parlamentben azt mondta: béketrágyalások helyett a fegyverszállítmányokat sürgetik az országok, de ezzel belesodródnak a háborúba.

Eddig 35 ország adott halálos katonai eszközöket, elsősorban európai országok, de köztük találjuk Pakisztánt, Ausztráliát, Szudánt és az Egyesült Államokat. Ezen belül már 17 ország küldött, döntött tankok szállításáról, már nem sisakokról, hordágyakról van szó, hanem nehéz fegyverekről” – fogalmazott az államtitkár

Ukrajna legújabb háborús lépései pedig ugyancsak ezzel a veszéllyel fenyegetnek. Volodimir Zelenszkij elnök néhány napja a Telegramon közölte: a Krím félsziget visszahódítását tervezik.

Kapcsolódó tartalom

Ez a harmadik világháború kitöréséhez vezethet – közölte az Origo. A portál szerint az ukrán ellentámadás tavaszra várható.

Ha kitörne a harmadik világháború, azt atomfegyverekkel vívnák – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Kaiser Ferenc szerint ettől azonban most még egyáltalán nem kell tartani. A háború viszont tovább fokozódhat és átterjedhet Moldovára.

Egy amerikai felmérés szerint az emberek csaknem 60 százaléka támogatja az orosz fegyverszállítmányokat, de félnek az atomháború kitörésétől” – mutatott rá Kaiser Ferenc.

Kiemelt kép: illusztráció (A gombafelhő, amelyet az amerikaiak által a Csendes-óceán déli részén lévő Enewetok Atollnál elsőként felrobbantott hidrogénbomba okozott 1952-ben, Fotó: Getty Images)

Kapcsolódó hírek

Külügyi szóvivő: Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba
Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk – reagált Paczolay Máté külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettes azon nyilatkozatára, amely szerint „Magyarország támogatja az ukrán nemzet elpusztítását”.
Külföld

Ajánljuk még