Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Ingyen a business osztályon – az Európai Bizottság is érintett a korrupciós ügyben

| Szerző: hirado.hu
Hololei Henrik, a Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen a Quatar Airways légitársaság business osztályán 2015 és 2021 között. Katar ajándékait abban az időszakban fogadta el Hololei, amikor hivatalnokai a Katar és az EU között tervezett légi közlekedési megállapodáson dolgoztak. A bizottság tisztégviselőjének útjai közül négyet a katari kormány vagy a hozzá köthető üzleti csoport fizetett. A jó üzletnek köszönhetően az Öböl-menti ország az EU 450 millió fogyasztót számláló piacához juthatott hozzá.

 

A bizottság közlekedési főigazgatója ugyan nem kommentálta az esetet, a testület szóvivője azonban megvédte a brüsszeli korrupció újabb érintettjét. Mint elmondta: „Minden említett kiküldetést engedélyeztek és a vonatkozó szabályoknak megfelelően hajtották végre.” Azt is hozzátette, hogy az esetleges összeférhetetlenséget „alaposan mérlegelték és kizárták”.

A Qatar Airways egyik repülőgépe a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság előtt (Fotó: Sarah Stier – FIFA/FIFA via Getty Images)

A szóvivő összeférhetetlenségre tett kijelentései mégis ellentmondásosak, miután Hololei kilenc ingyenes katari útjából hat abban az időszakban történt, amikor a katari légitársaságnak az uniós piacra engedéséről szóló megállapodást összeállították.

Kapcsolódó tartalom

Bírálat alatt Brüsszel gyenge etikai szabályendszere

A katari légitársaságok számára jövedelmező megállapodás az olyan katari székhelyű légitársaságoknak biztosított leszállási jogot az EU területén, mint a Qatar Airways. Ez

jövedelmező hozzáférést biztosított az Öböl-menti országnak az EU 450 millió fogyasztót számláló piacához, amíg cserébe az uniós légitársaságok kölcsönös jogokat kaptak a kevesebb mint 3 millió fős katari piacra.

Az átláthatóságért kampányoló uniós csoportok nyomozást sürgetnek az Európai Bizottság Katarhoz fűződő kapcsolatairól, valamint bírálták Brüsszel gyenge etikai szabályait is.

Kapcsolódó tartalom

Az uniós szerveket átszövő korrupció

Vicky Cann, a Corporate Europe Observatory egyik tagja azt mondta:

Hololei utazási programja „felfedi, hogy a Katargate nem korlátozódik az Európai Parlamentre, és az unió etikai szabályai nem elég szilárdak, azok betartatása pedig túlságosan gyenge”.

Kapcsolódó tartalom

Európa számára hátrányos üzlet

Az Európai Bizottság és Katar között megkötött egyezményt már a tervezeti szakaszban is heves kritikák érték. Különösen az európai légitársaságok és szakszervezetek bírálták az EU tervét, amely állításuk szerint aláásta a piaci versenyt. Az európai pilóták egyik szakszervezete (The European Cockpit Assosiation) úgy kommentálta a megállapodást, hogy az „a Bizottság ultraliberális magatartásának eredménye”

Az eredeti cikket itt olvashatja.

A kiemelt kép illusztráció: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyzetéről az Európai Parlamentben, Strasbourgban, Franciaországban, 2022. szeptember 14-én.
Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ajánljuk még