Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

A Lockheed Martin amerikai fegyvergyár további F-35-ös vadászgépeket szállítana Ausztráliának

A Lockheed Martin amerikai repülőgép- és hadiipari csoport bízik abban, hogy Ausztrália több F-35-ös vadászgépet vásárol, miután befejezi védelmi rendszerének felülvizsgálatát – jelentette ki a gyártó egyik vezetője kedden.

Greg Ulmer, a cég ügyvezető alelnöke az ausztrál légi kiállítás helyszínén, Avalonban nyilatkozott. Kifejtette, hogy reményeik szerint lehetőségük lesz további F-35-ösöket szállítani azon a 72-n túl, amelyet Ausztrália már megrendelt.

Elmondta azt is:

tárgyaltak Ausztráliával arról, hogy vadászgépüket társítsák a Boeing amerikai repülőgépgyár MQ-28 Ghost Bat típusú, pilóta nélküli repülőgépével, amely elősegítené a gépek irányítását és a bevetését.

Ausztrália 72 Lockheed F-35A típusú vadászgépet vásárolt, amelyekből három századot alakítanak ki, és a tervek szerint az összes repülőgép még idén teljes mértékben hadrendbe áll. Ausztrália eredetileg száz gép vásárlása iránt érdeklődött.

Az ausztrál védelmi stratégia felülvizsgálatáról készült jelentést február 14-én adták át a canberrai kormánynak. Ebben már szerepel egy esetleg létrehozandó negyedik század számára szükséges F-35-ös vadászbombázók megvásárlása.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter egy hétfői beszédében azt mondta, hogy

a felülvizsgálatot és a kormány válaszát áprilisban hozzák nyilvánosságra.

Hozzátette, hogy a felülvizsgálatra a térségbeli nemzetek közötti fokozott stratégiai versennyel a háttérben kerül sor.

Hangoztatta, hogy az indiai- és csendes-óceáni térségben Kína a második világháború óta a világon sehol nem látott legnagyobb hagyományos katonai fejlesztést hajtja végre. Ennek a haderőerősítésnek ráadásul a nagy része átláthatatlan.

Ausztrália az Egyesült Államok szilárd szövetségese, és Washingtonnal együtt igyekszik fellépni Kína növekvő hatalma és befolyása ellen. A Lockheed gyár szerint mintegy négy évbe telne, amíg Ausztrália további F-35-ösöket kapna, ha azokat idén megrendelné.

Ajánljuk még