Aktuális

Ma 14.30-kor Kormányinfó!

Utcára tesznek száztíz idős embert, mert kell a hely a migránsoknak

| Szerző: hirado.hu
Előzetes egyeztetés nélkül kilakoltatják egy idősotthon száztíz lakóját, hogy szálláshelyet csináljanak mintegy száz migránsnak Berlin belvárosának egyik legértékesebb épületében. Utóbbiakra védelemre szoruló, traumatizált emberekként hivatkoznak az intézmény fenntartója által kiadott közleményben.

 

A Berlin belvárosában, a Müllerstrassén, egy nagy kiterjedésű telken található összesen 141 férőhelyes épületegyüttest 2006-ban bérelte ki a Paul Gerhard Alapítvány. Az alapítvány a berlini evangélikus egyházközséghez kötődik, és kiemelt feladatai között szerepel az idős, gondoskodásra szoruló emberek gondozása.

Az elmúlt bő másfél évtizedben 90–110 idős, gondoskodásra szoruló ember számára biztosított ebben az épületben szállást és ellátást az alapítvány. Jövőre azonban migránsszállást akar kialakítani a tulajdonos, ami a bőkezű állami támogatások miatt sokkal jövedelmezőbb, mint az idősek gondozása

– írja a német Focus Online.

Kapcsolódó tartalom

Az idősek otthonát eddig egy összefüggő gondozási komplexum részeként üzemeltették, amelyhez járóbeteg-ellátó egység is tartozik. Mindezt a Paul Gerhard Alapítvány tartja fenn. Az alapítvány szóvivője, Lilian Rimkus szerint a bérleti szerződést 25 évre kötötték a berlini evangélikus egyházközséggel, amibe egy hosszabbítási opciót is belefoglaltak.

Az egyik viszi, a másik hozza a pénzt

A német lap birtokába került levelezések és a Martin von Essen vezető lelkész által aláírt

dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy a berlini evangélikus egyházközség mondta fel a bérleti szerződést.

A levelezésben ráadásul nincs utalás arra, hogy az alapítvány saját használatba venné az ingatlant, „csupán” az idősek otthonának bezárására tesz utalást.

Kapcsolódó tartalom

Martin von Essen vezető lelkész nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a menekültekkel kapcsolatos munka terén. A Focushoz eljuttatott levelét azzal zárja, hogy az egyházközség 2024-től kezdve

„bővíti a védelemre szoruló, többszörösen traumatizált emberek számára kialakított helyeket”, vagyis migránsokra cserélik a német nyugdíjasokat.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Patrick Pleul)

Ajánljuk még