Aktuális

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Újabb nagyobb erősségű utórengés rázta meg Törökországot

Újabb, közepesen erős utórengés rázta meg Törökország déli részét hétfőn, aminek következtében olyan épületek is összeomlottak most – legalább egy ember halálát okozva –, amelyek szerkezeti károkat szenvedtek a február 6-i pusztító földmozgásokban, de össze nem dőltek akkor – közölte Yunus Sezer, a török katasztrófavédelem (AFAD) vezetője.

Az 5,6-es erősségű földmozgás epicentruma a Malatya tartományban található Yesilyurt település közelében volt. A haláleset mellett száznál is több sérültet és több mint kéttucat összedőlt épületet jelentettek.

A mentőegységeknek eddig 32 embert sikerült élve kihoznia a romok alól.

Az AFAD az elhúzódó utórengések miatt fokozottan arra kéri a helyieket, hogy semmi esetre se menjenek vissza lakásaikba.

Egy apát és lányát sérülten, de élve kimentettek a törmelék alól Yesilyurtban. Bemerészkedtek megrongálódott négyemeletes házukba, hogy személyes holmijukat kihozzák onnan, de az épület közben leomlott az újabb földmozgás következtében.

Kapcsolódó tartalom

A Haber Türk hírtelevízió közlése szerint Malatya tartomány egy másik pontján kutató-mentő egységek három olyan embert próbálnak meg kimenteni a romok alól, akik parkoló autókban ültek, amikor a közeli házak összeomlottak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn bocsánatot kért amiatt, hogy az első földrengések utáni állami segítségnyújtás késett. Adiyaman városban tartott beszédében a török államfő azt mondta: a pusztítás mértéke, az időjárási körülmények és az infrastruktúrában keletkezett károk miatt az első napokban a mentés nem zajlott kellő hatékonysággal.

Erdogan, aki a katasztrófa sújtotta egyik városban, a délkelet-törökországi Adiyamanban tett ismét látogatást, sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a rengések pusztító hatásához, a negatív időjárási körülményekhez, a sérült infrastruktúrából adódó nehézségekhez hasonló okokból sajnos az első néhány nap Adiyamanban nem tudtunk a kívánt hatékonysággal munkát végezni. Ezért bocsánatot kérek önöktől. Mindennek tudatában vagyunk, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy megtesszük, amit kell – tette hozzá.

A török államfő egyúttal azokhoz is szólt, akik elvándoroltak a 11 tartományt felölelő katasztrófaövezetből. Arra kérte őket, hogy tartósan ne hagyják el a városukat, az anyaföldjüket. Jelezte: a települések elköltöznek, az újonnan épülő városokat a völgyek helyett a hegyek közelében, a törésvonalaktól távolabb alakítják ki. A házak mérete nem haladja majd meg a 3-4 szintet – ismertette.

Erdogan felszólalásában arról is beszámolt, hogy a jelenlegi adatok szerint 44 374-en vesztették életüket a februári eleji szerencsétlenségben, több mint 115 ezren pedig megsebesültek.

Erdogan egy év türelmet kért, amíg a földrengés okozta károk nagy részét fel tudják számolni.

A Világbank becslése szerint csak Törökországban legalább 34,2 milliárd dolláros (12 ezer milliárd forint) közvetlen anyagi kár keletkezett, ami az ország 2021-es GDP-je négy százalékának felel meg. A hétfőn ismertetett jelentés abból indul ki, hogy az újjáépítés költségei ennek az összegnek akár a duplájára is nőhetnek, ami nagyban függ attól, hogy az új épületbiztonsági előírásokat mennyire kérik számon.

Kapcsolódó tartalom

A Világbank mindemellett úgy becsüli, hogy 1,25 millió ember maradhatott – tartósan vagy átmenetileg – fedél nélkül a katasztrófa következtében. A nemzetközi pénzintézet 1,78 milliárd dollár (640 milliárd forint) segítséget ígért.

A Világbank összesítése csak Törökországra vonatkozik, a szíriai pusztítás adatait nem tartalmazza.

Törökországban és a szomszédos Szíriában időközben több mint 48 ezerre emelkedett a február 6-i földrengések halálos áldozatainak a száma, a katasztrófában 185 ezer épület dőlt össze, vagy szenvedett komoly károkat. A hatóságok tízezernél is több utórengést jegyeztek fel.

Ajánljuk még