Aktuális

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Kártyavárként omlottak össze a megrongálódott épületek – újabb földrengések rázták meg Törökországot

| Szerző: hirado.hu
Újabb földrengések voltak Törökországban. A legnagyobb 5,6-es erősségű rengésben legalább egy ember meghalt, 69-en megsérültek és újabb épületek dőltek össze. Már három hete annak, hogy erős földmozgás volt a térségben, a halálos áldozatok száma már meghaladja az 50 ezret.

 

Kártyavár módjára omlott össze egy emeletes ház Malatya tartományban a legújabb török földrengésben. Többen az épületben rekedtek, őket a katasztrófavédelem munkatársai húzták ki a romok alól. Hétfő délben – 22 nappal a földrengés – katasztrófa után újabb, 5,6-os erősségű földrengés rázta meg Törökországot.

A földmozgás epicentruma Jesijurt település közelében volt, de Malatya teljes területén és három környező tartományban is érezték a rengéseket.

A február 6-ai óriási katasztrófának több mint ötvenezer halálos áldozata van. Azok az épületek, amelyek akkor csak megrongálódtak, a sorozatos utórengésekben egyre közelebb kerültek az összeomláshoz. A hétfői rengések 29 épületet döntöttek össze.

Kapcsolódó tartalom

A török katasztrófavédelem szerint egy munkás meghalt, négyen pedig megsérültek a földrengésben. Éppen egy veszélyesnek ítélt épületben dolgoztak és az ott lakók értékeit próbálták kimenekíteni. A mentési munkálatok még folyamatban vannak, több mint 600-an vesznek részt a kutatásban.

A hétfőihez hasonló utórengések tovább hátráltatják a helyreállítási munkákat a katasztrófa-sújtotta területeken. A helyiek közben egyre türelmetlenebbek, féltik az életüket.

„A konyha és a fürdőszoba teljesen összeomlott. Eljöttünk, találtunk egy másik szállást, aztán egy újabb földrengésnél ez is megsérült, nem maradhatunk” – panaszolta egy károsult.

Az elmúlt három hétben több mint 7500 utórengést regisztrált a török katasztrófavédelem a 11 érintett tartományban. A károk a Világbank becslése szerint meghaladják a 34 milliárd dollárt. Ez Magyarország éves költségvetési kiadásainak csaknem a fele.

Kiemelt kép: MTI/AP/Huszein Malla

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még