Aktuális

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

„Törökország nem először számíthat Magyarországra" – tíztonnányi magyar segélyszállítmány érkezett Törökországba

| Szerző: hirado.hu
A földrengés utáni nehéz helyzet kezelésére tíztonnányi segélyszállítmányt küldött Magyarország Törökországba. A csomag elsősorban olyan eszközöket tartalmaz, amelyek az orvosi ellátásban vagy a tél átvészelésében nyújtanak segítséget. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: nem volt kétséges, hogy azonnali segítséget nyújtsunk Törökországnak.

 

Órákon keresztül pakolták a hatalmas csomagokat a honvédség repülőgépébe hétfő hajnalban. A rengeteg hálózsák, pokróc és sátor az egészségügyi eszközök mellett már nem fért el a csomagtérben, ezért az utasteret is telepakolták a katonák. Olyan, mintha megszokott rutinszerű készülődés lenne, de ezúttal nem bevetésre indultak.

Napra pontosan két hete rázta meg óriási erősségű földrengés Törökországot és Szíriát. A legutóbbi adatok szerint 50 ezernél is többen haltak meg a tragédiában, és csaknem kétmillióan maradtak otthon nélkül. Ők kaptak most újabb magyar segítséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen utazott Törökországba, hogy átadja az adományokat.

Kiemelte: Törökország továbbra is számíthat a magyarokra a bajban, Magyarország kész további segítséget nyújtani Törökországnak.

„Magyarország tehát Törökország barátja. Bajban a barátaink mellett állunk, és a jövőben is minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a török emberek élete minél előbb vissza tudjon kerülni a normális kerékvágásba” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Pétert a török külügyminiszter fogadta Ankarában, aki köszönetet mondott a magyar segítségért, és kiemelte: Törökország nem először számíthat Magyarországra.

„Magyarország egy 167 főből álló kutató-mentő csapatot küldött Törökországba. Az első csapat 24, sőt 22 órán belül Törökországba érkezett, és ezek a magyar csapatok 35 ember életét mentették meg” – mondta a török külügyminiszter.

Magyarország az elsők között nyújtott segítséget a földrengés sújtotta Törökországnak. Elsőként a HUNOR mentőegység érkezett az országba, majd több humanitárius szervezet is, hogy túlélők után kutasson. Nekik köszönhetően harmincöt embert sikerült élve megmenteni.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ankarában adta át a Magyarországról érkező segélyszállítmányt (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

Ajánljuk még