Aktuális

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Washingtonban ismét világossá tették, nem néznék jó szemmel, ha Kína fegyvereket küldene Oroszországnak

| Szerző: hirado.hu
A CIA vezetője sokat szerepel mostanság a médiában. A vele készített interjúkban egyszer sem felejti el leszögezni, mennyire nem tartanák jó döntésnek az amerikaiak, ha Kína szerepet vállalna az orosz–ukrán konfliktusban. De hangsúlyos gondolata az is, hogy Kína elbizonytalanodott az Ukrajnában látható hatékony nyugati fellépés láttán és újragondolhatja a tervezett tajvani inváziót.

William Burns, a CIA vezetője meg van győződve arról, hogy Peking fegyvereket akar szállítani Moszkvának. Ugyanakkor szerinte ez a döntés nagyon kockázatos volna. Burns erről a CBS hírtelevíziónak adott interjúban beszélt.

A hírszerzési főnök hozzátette, jelenlegi tudásuk szerint Hszi Csin-ping kínai elnök még nem szánta el magát erre, és nagyon reméli, hogy végül nem is teszi ezt meg.

Washington egyre inkább aggódik a kínai fegyverszállítások megvalósulása miatt, amiről az elmúlt hónapokban hírszerzési információkat gyűjtött. A Politico szerint amerikai tisztviselők azért fokozták le ezen információk minősítési szintjét, hogy megosszák azokat szövetségeseikkel szerte a világon, így próbálva nyomást gyakorolni Pekingre.

Kapcsolódó tartalom

Még nem láttuk, hogy élet kioltására alkalmas fegyverekkel segítették volna Oroszországot, de (a drónok és lőszerek szállításának szándékán kívül) azt is észrevettük, hogy ezt a témát nem vették le a napirendről” – mondta Pat Ryder tábornok, a Pentagon szóvivője pénteken. Azt is tudni lehet, hogy mind Antony Blinken külügyminiszter, mind Joe Biden elnök jelezte, komoly következményekkel járna egy ilyen lépés a kínaiak részéről.

Az elmúlt napokban annak ellenére került egyre inkább középpontba a kínai segítségnyújtás témája, hogy Kína fegyverszüneti javaslattal állt elő az orosz–ukrán konfliktus évfordulóján.

A pekingi külügyminisztérium által kiadott 12 pontos memorandum az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások azonnali újraindítását követelte.

A konfliktus és a háború senkit sem szolgál. Minden félnek racionálisnak kell maradnia, önmérsékletet kell tanúsítania, és kerülnie kell a tűz szítását, továbbá meg kell akadályoznia a válság súlyosbodását, vagy az ellenőrzés alóli kicsúszást” – olvasható például a dokumentumban.

Kapcsolódó tartalom

Kína egyébként a legkevésbé sem volt elragadtatva az USA fegyverszállítással kapcsolatos figyelmeztetéseire.

Washington, amely csúcstechnológiás fegyverek özönét küldte Ukrajnába, nincs abban a helyzetben, hogy kioktassa Kínát a kérdésben

– kommentálták az ügyet Pekingből. A helyzet kiéleződése miatt többen már a kétfrontos összecsapás rémképét festették le az Egyesült Államok számára, amennyiben nem tudja megfelelően kezelni a kialakult helyzetet.

Kapcsolódó tartalom

A már említett interjúban Burns kitért Tajvan kérdésére is. Elmondta, Kína elkezdett kételkedni abban, hogy képes lenne sikeresen végrehajtani egy inváziót Tajvan ellen. Ennek az az oka, hogy látták, milyen nehézségekkel került szembe Oroszország Ukrajnában. „Azt hiszem, Putyin ukrajnai tapasztalatai megerősítettek néhány ilyen kételyt” – fogalmazott az amerikai hírszerzés vezetője, aki a hétvégén egy másik interjúban az Ukrajnának nyújtott nyugati segítségről és az iráni atomprogramról is kifejtette véleményét.

Az amerikai kormánynak azért kell megadnia minden segítséget Ukrajna számára, hogy erősebbek legyen a harctéren és majd végső soron a tárgyalóasztalnál – jelentette ki. Burns szerint az orosz elnök ma még túlságosan magabiztos abban, hogy képes lehet Ukrajnát kifárasztással felőrölni.

Kapcsolódó tartalom

Iránnal kapcsolatban pedig azt mondta, a közel-keleti ország közel járhat a 90 százalékos dúsítottságú urán előállításához, mely alapvető feltétele az atomfegyverek létrehozásának.

A kiemelt képen kínai és amerikai zászlók láthatók. (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

Ajánljuk még