Aktuális

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Fordulat: Scholz kancellár erőltette, hogy Biden küldjön modern harckocsikat Ukrajnának

| Szerző: hirado.hu
Olaf Scholz német kancellár nyomást gyakorolt Joe Biden amerikai elnökre, hogy Washington bocsásson még több modern Abrams harckocsit az ukrán hadsereg rendelkezésére – derítette ki a német Focus Online. Politikai elemzők eddig azt feltételezték, hogy az amerikaiak ragaszkodtak az ukrajnai harckocsiarzenál bővítéséhez.

Jake Sullivan, az amerikai elnök tanácsadója egyértelművé tette, hogy Joe Biden német nyomásra hagyta jóvá az Abrams típusú tankok szállítását.

Olaf Scholz kancellár hivatala közölte Biden hivatalával, hogy a németek addig nem hajlandók Leopard 2-es harckocsikat küldeni Ukrajnába, amíg az amerikai elnök nem járul hozzá a modern Abrams harckocsik átadásához

– mondta Sullivan.

Emlékezetes, hogy a német vezetés a háború kezdetétől fogva Ukrajna támogatására szólította fel a szövetségeseket, Berlin ugyanakkor – legalábbis hivatalosan – elzárkózott a támadó fegyverek szállításától.

Kapcsolódó tartalom

Scholz sokáig habozott a német Leopard harckocsik ukrajnai jóváhagyásával mindaddig, amíg Washington végül január végén beleegyezett az Abrams tankok szállításába – számolt be hétfőn a Focus Online.

A Biden-kormányzat mindaddig régebbi típusú, kanadai fejlesztésű Stryker páncélozott harci járműveket kívánt Kijevbe küldeni.

Scholz kancellár a legnagyobb és legbefolyásosabb NATO-tagországgal való „szoros és hatékony” együttműködéssel indokolta a modernebb harckocsik szállításának szükségességét.

Sullivan szerint Biden eredeti döntése szerint nem küldtek volna Abrams harckocsikat, mondván, hogy az ukránok ebben a háborúban nem vennék hasznát, míg a német Leopardoknak igen. A tanácsadó szerint az elnök végül a „szövetségi egység” megőrzése érdekében egyezett bele a tankok szállításába.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: A német Bundeswehr katonái gyakorlatoznak egy Leopard 2 A6-os harckocsival a 21. számú Lipperland páncélos dandár hadgyakorlatán a németországi Augustdorfban, 2021. augusztus 11-én. Olaf Scholz német kancellár úgy döntött, hogy Leopard 2-es harckocsikat küld Ukrajnába, és más országoknak, például Lengyelországnak is lehetővé teszi ezt, míg az USA Abrams harckocsikat szállíthat 2023 tavaszán. (Fotó: EPA/Sascha Steinbach)

Ajánljuk még