Aktuális

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Drónokat és lőszert szállít Kína Oroszországnak?

| Szerző: hirado.hu
Amerikai tisztségviselők hírszerzési információ alapján Peking azt fontolgatja, hogy drónokat és lőszert küld Moszkvának, hogy segítse az oroszok előrejutását Ukrajnában – értesült a brüsszeli Politico hírportál.

 

Mint ismeretes az orosz-ukrán konfliktus első évfordulóján a világ vezető gazdasági hatalmának pozíciójára törekvő Kína is a tárgyalásos megoldást szorgalmazza. A pekingi külügyminisztérium 12 pontos memorandumot adott ki, amelyben az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások azonnali újraindítását követeli.

Ennek ellenére két meg nem nevezett, „az ügyet és az értesüléseket ismerő” forrást idézve számol be a kínai szándékokról a Politico. Peking a lap szerint kézifegyvereket is küldene az oroszoknak.

Kapcsolódó tartalom

Nyomást gyakorolnak Pekingre

„Még nem láttuk, hogy élet kioltására alkalmas fegyverekkel segítették volna Oroszországot, de (a drónok és lőszerek szállításának szándékán kívül) azt is észrevettük, hogy ezt a témát nem vették le a napirendről” – idézik Pat Ryder tábornokot, a Pentagon szóvivőjét, aki pénteken újságírók előtt beszélt erről.

Washington egyre inkább aggódik a kínai fegyverszállítások megvalósulása miatt, amiről az elmúlt hónapokban hírszerzési információkat gyűjtött.

Amerikai tisztviselők lefokozták ezen információk minősítési szintjét, hogy megosszák azokat a szövetségesekkel szerte a világon, így próbálva nyomást gyakorolni Pekingre, hogy vonja vissza az Oroszországnak való fegyverszállításra vonatkozó terveit.

Megváltoznának az erőviszonyok?

A Biden-kormányzaton belül most tisztviselők arról tanácskoznak, hogy emellett nyilvánosságra is hozzák-e ezeket az információkat. A lap hozzáteszi: ha Kína fegyvert küld Oroszországnak, az megváltoztathatja az erőviszonyokat a harctereken.

Kapcsolódó tartalom

Antony Blinken külügyminiszter korábban, a müncheni biztonsági konferencián közölte Vang Jivel, Kína vezető diplomatájával, hogy egy ilyen lépés súlyosan rontaná a Washington és Peking közötti diplomáciai kapcsolatokat. Az Egyesült Államok a hónap elején számos kínai céget szankcionált az orosz agresszió támogatása miatt, köztük a Spacety nevű műholdas vállalatot, amely a kormányzat szerint olyan

műholdas felvételeket szállított Moszkvának, amelyeket a Wagner-csoport használt fel.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. Putyin a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitójára érkezett a kínai fővárosba. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Ajánljuk még