Aktuális

Sulyok Tamás családjának is köszönetet mondott megválasztása után

Orosz óhitű vezető: A pápa tárgyalásra hívta fel az oroszokat és az ukránokat

Kölcsönös megbocsátásra és tárgyalásra szólította fel az oroszokat és az ukránokat Ferenc pápa a görögkeleti megbocsátás vasárnapján – jelentette ki a Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnöke vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A pápa azt javasolja az oroszoknak és az ukránoknak, hogy a megbocsátás vasárnapján bocsássanak meg egymásnak, bocsássanak meg minden sérelmet és üljenek le tárgyalni. Keresztény erény a kölcsönös megbocsátás és az emberi élet védelme. Nincs olyan cél, amelyért emberi életeket lenne szabad feláldozni” – mondta Szevasztyjanov.

Az orosz óhitű ortodoxok tisztségviselője bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsérthetett Oroszországban. A vajhagyó vasárnap, vagy megbocsátás vasárnapja a nagyböjt előtti ünnep, amelyen a hívők kiengesztelhetik, akiket megbántottak, vagy megbocsáthatnak azoknak, akik megsértették őket.

Szevasztyjanov decemberben szerepet vállalt a felháborodás elcsitításában Oroszországban, miután a pápa az America című jezsuita magazinban megjelent interjúja szerint azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb kegyetlenséget az „orosz hagyományokon kívül” nevelkedett katonák követték el. A pápa a burjátokat és a csecseneket hozta fel példaként.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő december 15-én közölte, hogy Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára diplomáciai csatornákon keresztül hivatalos bocsánatkérést juttatott el Moszkvának a pápának a csecsenekre és a burjátokra tett megjegyzése miatt. A szóvivő szerint ezzel az incidens rendeződött.

Február 15-én Szevasztyjanov, ugyancsak a RIA Novosztyinak úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa szeretné megvitatni Vlagyimir Putyin elnökkel az Oroszország és a Nyugat közötti európai konfrontáció békés rendezésére vonatkozó tervét. Mint mondta, a katolikus egyházfő e célból kész Moszkvába utazni.

Ajánljuk még