Aktuális

Ellenőrizze szelvényét! Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Riadókészültség: a mezőgazdasági termelés és az energiaellátás is veszélybe kerülhet Olaszországban és Franciaországban

Súlyos vízhiány sújtja Olaszországot. Velencében a csatornák egy része kiszáradt, ahogyan a legnagyobb folyó, a Pó medre is több szakaszon. Hasonló a helyzet Franciaországban, ahol sok településre tartálykocsikkal visznek ivóvizet.

Teljesen kiszáradtak a csatornák Velencében. A városban, amely mindig is a gondoláiról volt híres, most alig van víz a kanálisokban, a legtöbb helyen lehetetlen hajózni.

Súlyos vízhiány sújtja Olaszországot. Az Alpokban az elmúlt télen feleannyi hó esett, mint az előző években. Az ország legnagyobb folyója, a Pó medréből több szakaszon is eltűnt a víz.

Szakértők szerint a szárazság veszélybe sodorhatja a mezőgazdasági termelés egyharmadát.

Hiány lehet zöldségekből, gyümölcsökből, búzából, de a vízhiány a haszonállat-állományt is megtizedelheti.

Pavia tartományban a rizstermés 40 százaléka odaveszett, országosan ez az arány 30 százalék. Hárommillió mázsányi rizs veszett oda” – mondta egy agrármérnök.

Kapcsolódó tartalom

A szárazság az energiaellátásban is fennakadásokat okozhat. A vízerőművek teljesítménye tavaly a korábbinak majdnem a felére csökkent, az idén pedig még rosszabb eredmény várható.

A kormány bejelentette, március elsejére csúcsértekezletet hív össze a rendelkezésre álló olaszországi vízforrások felmérésére. A találkozó napirendi pontjai között szerepel a hálózati vízveszteség csökkentése és a folyómedrek tisztítása. Egyesek azonban attól tartanak, hamarosan számos régióban csak fejadagonként juthatnak vízhez a lakosok.

Hasonlóan súlyos aszály sújtja Franciaországot is, ahol az elmúlt hónapban kevesebb, mint napi egy milliméter csapadék esett. Ez a leghosszabb aszályos időszak az ország történetében, mióta 64 éve elkezdték rögzíteni az adatokat. Egyes pireneusi falvakba tartálykocsikkal viszik az ivóvizet.

A súlyos helyzet miatt a kormány riadókészültséget rendelt el.

Kapcsolódó tartalom

Christophe Béchu környezetvédelmi miniszter a héten egy rádióinterjúban elmondta, a történelmi csapadékhiány miatt kritikussá vált a helyzet, a felszín alatti vízkészletek töltöttségi szintje kéthónapos lemaradásban van, ezért riadókészültséget rendelt el a kormány.

Párizs takarékosságra szólította fel az embereket, márciustól pedig korlátozásokat vezetnek be a lakossági vízhasználatban.

Kiemelt kép: Az alacsony vízállás miatt iszapban megfeneklett gondolák egy velencei csatornában (Fotó: MTI/AP/Luigi Costantini)

Ajánljuk még