Aktuális

Ellenőrizze szelvényét! Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Legalább tízezren tüntettek Berlinben a békéért

Mintegy tízezren gyűltek össze a rendőrség adatai szerint Berlinben a Brandenburgi kapunál szombaton, hogy tűzszünetet, béketárgyalásokat és az ukrajnai fegyverszállítások leállítását követeljék egy nappal a háború kitörésének első évfordulója után.

A tüntetést, amelyen a szervezők szerint mintegy 50 ezren vettek részt, Sahra Wagenknecht, a Baloldal (Die Linke) politikusa és Alice Schwarzer nőjogi aktivista szervezte. A rendőrség 1400 emberét mozgósította a rendezvény biztosítására.

A rendőrségi szóvivő szerint

a demonstráció békésen zajlott, nem volt tapasztalható szélsőjobboldali csoportok jelenléte.

A résztvevők háborúellenes transzparenseket vittek magukkal, „Tárgyalást, ne eszkalációt!”, „Nem a mi háborúnk” és hasonló jelszavakkal.

Kapcsolódó tartalom

A két fő szervező két hete „Békekiáltványt” tett közzé, amelyben arra szólították fel Olaf Scholz kancellárt, hogy „állítsa le a fegyverszállítások eszkalációját”. Azonnali tűzszünetet követeltek és tárgyalási ajánlatot Oroszországnak, valamint aláírásgyűjtésbe is kezdtek. A petícióhoz legalább egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni. Az interneten eddig már több mint 640 000 ember csatlakozott a felhíváshoz.

Wagenknecht a demonstráción elmondott beszédében élesen bírálta a szövetségi kormány irányvonalát az ukrajnai háború ügyében. Szerinte a kancellár nem képviseli a német társadalom érdekeit,

állandóan habozik, megfontoltságra, óvatosságra int, miközben folyamatosan beadja a derekát a kormánykoalícióban lévő háborús uszítóknak, és egyik vörös vonalat a másik után lépi át”.

A baloldali politikus egy új erős békemozgalom „startlövésére” szólított fel.

A tüntetésen a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) több politikusa is megjelent. Tino Chrupalla pártelnök közölte, hogy ő is aláírta a kiáltványt. A Baloldal vezetősége viszont bírálta a demonstrációt, és a szervezők szemére vetette, hogy nem határolódtak el egyértelműen a szélsőjobbtól.

Olaf Scholz kancellár (Német Szociáldemokrata Párt), Robert Habeck alkancellár (Zöldek) és Christian Lindner pénzügyminiszter (Német Szabaddemokrata Párt) egyaránt világossá tette, hogy nem osztják a szervezők álláspontját. Meg kell érteni, hogy az orosz elnök jelenleg a tárgyalásoknak csak egy formáját fogadja el, nevezetesen az ellenfél feltételek nélküli kapitulációját, illetve saját céljainak érvényesítését – mondta a kancellár.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még