Aktuális

Ellenőrizze szelvényét! Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Csaknem kétszáz embert vettek őrizetbe az épületek összeomlása miatt Törökországban

Csaknem kétszáz embert – többségükben építési vállalkozókat – vettek őrizetbe Törökországban az ország déli részében pusztító földrengés során összeomlott épületekkel kapcsolatos hanyag munkavégzés gyanújával – közölte szombaton Diyarbakirban tartott sajtótájékoztatóján Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter.

A miniszter közölte, hogy több mint 600 ember ellen indult eljárás épületek összeomlása miatt.

Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét szintén előállították

– jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A polgármester, Ökkes Kavak, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagja. Ellene az építkezések felülvizsgálatának elmulasztása a vád.

Kapcsolódó tartalom

A több mint húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányát heves bírálatok érték az alacsony építkezési szabványok miatt, amelyek hozzájárulhattak a több mint 44 ezer törökországi halálos áldozathoz.

A tizenegy török tartományban pusztító február 6-i földmozgások

és az őket követő, tízezerhez közeli utórengés során a kormány adatai szerint több mint 173 ezer épület rongálódott meg, és majd kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Szombaton újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a közép-anatóliai Nigde tartományt – közölte a Kandilliben működő földrengés-megfigyelő központ. Epicentruma Bor járásban, a február elejei földrengések sújtotta török-szíriai határtól 350 kilométerre nyugatra volt.

A szíriai Nemzeti Földrengés Központ szombaton közölte, hogy

az elmúlt 24 órában 61 új utórengést észleltek, amelyek gyengék voltak.

Szombaton első ízben Irak északi részén is észleltek két, 4-es erősséget meghaladó földmozgást: az elsőt Ninive tartományban, a másodikat Erbílben, Kurdisztán autonóm terület székhelyén – közölte az INA iraki állami hírügynökség. Károkról és sérülésekről nem érkeztek jelentések.

Kiemelt képünk: Romok között férfiak a törökországi Hatayban 2023. február 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még