Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Ukrajna erőteljesebb támogatására szólítottak fel Lengyelország és a balti államok házelnökei

Ukrajna erőteljesebb támogatására szólítottak fel más országokat Lengyelország és a három balti állam (Észtország, Lettország, Litvánia) házelnökei abban a közös nyilatkozatban, amelyet pénteken a varsói szejm honlapján tettek közzé.

Az ukrajnai orosz támadás kezdetének első évfordulója alkalmából megfogalmazott dokumentumban Elzbieta Witek, a lengyel parlamenti alsóház elnöke, valamint az észt, a lett és a litván házelnök – Jüri Ratas, Edvards Smiltens, Viktorija Cmilyte-Nielsen – leszögezik: az orosz agresszió mérhetetlen szenvedést hozott az ukrán népnek, világszerte embermilliók életére hat ki, és komoly támadást jelent a nemzetközi jogrenddel szemben.

A négy házelnök aláhúzta: addig, amíg erre szükség lesz, országaik politikai, gazdasági, katonai és humanitárius támogatást nyújtanak Ukrajnának. „Felszólítjuk a többi országot is, hogy növeljék Ukrajna támogatását, és biztosítsák ezáltal az ukrán függetlenség és területi egység védelmének képességét” – áll a nyilatkozatban.

Kapcsolódó tartalom

Megerősítették Ukrajna európai uniós és NATO-tagságának támogatását is.

Hangsúlyozták továbbá: soha nem ismerik el az ukrán területek – ezen belül a Krím félsziget, Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsija – illegális elcsatolását.

Mély nyugtalanságukat fejezték ki a Fehéroroszországban észlelhető orosz katonai jelenlét növelése miatt, ami – mint írták – fokozza a biztonsági fenyegetést a térségben. Fehéroroszországot és Iránt felszólították: ne támogassák tovább az Oroszország által Ukrajnával szemben folytatott háborút. „Más országokat is felszólítunk: hagyjanak fel az orosz agressziót lehetővé tevő minden cselekedettel” – fogalmaztak.

Az ukrajnai háborús bűntettekre és az ott keletkezett háborús károkra utalva aláhúzták: Lengyelország és a balti államok együtt fognak működni szövetségeseikkel annak érdekében, hogy a külföldön befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére, a háborús jóvátételre használják fel.

Az ukrán győzelem az egyetlen módja annak, hogy helyreálljon a béke Európában. Együtt vagyunk Ukrajnával” – zárták le nyilatkozatukat a házelnökök.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még