Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Romániába az elmúlt évben több mint tízezer ukrán állampolgár érkezett naponta

Az elmúlt évben hárommillió 578 ezer ukrán állampolgár lépett be Románia területére, vagyis átlagosan több mint tízezer naponta – derült ki a román határrendőrség pénteken közzétett mérlegéből.

Az érkezők közül 742 ezer volt kiskorú.

Az utóbbi 12 hónapban mintegy 5400 ukrán állampolgárt illegális határátlépés közben értek tetten: ők menedéket kértek a román államtól.

A román határrendészet szerint a teherforgalom is csaknem kétszeresére emelkedett (86 százalékkal nőtt) az Ukrajnával, illetve több mint másfélszeresére (60 százalékkal nőtt) a Moldovával közös határátkelőkön. A legnagyobb, 157 százalékos forgalomnövekedést a Duna-deltában lévő Isaccea határátkelőnél, és a bukovinai Szeretvásáron (+105 százalék) tapasztalták, de a Magyarország felé vezető nagylaki határátkelőn is másfélszeresére emelkedett a háború kezdete óta az áthaladó teherautók száma.

Kapcsolódó tartalom

Románia az elmúlt évben két közúti és két vasúti átkelőt nyitott meg az Ukrajnával közös határon.

A bukaresti kormány korábbi közlése szerint Románia tavaly 103 773 tartózkodási engedélyt adott ki a háború elől menekülő, átmeneti védelemben részesülő, menedékesként elismert ukrán állampolgároknak, közülük 47 851 gyermeknek.

A Romániába érkezett ukrán menekültek túlnyomó többsége továbbutazott más országokba.

Ajánljuk még