Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Beismerés után nyomkövetővel figyelik a korrupt brüsszeli tisztviselő élettársát

Szabadlábra kerül, de nyomkövetőt kell viselnie Francesco Giorginak, a brüsszeli korrupciós botrány miatt letartóztatott Eva Kaili élettársának. Az olasz származású Giorgi nemcsak élettársa volt az Európai Parlament alelnökeként dolgozó szocialista Kailinak, hanem tanácsadója is a szintén vád alá helyezett Andrea Cozzolinó és Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselőknek.

 

A brüsszeli korrupciós botrány december elején robbant, amikor a szocialista Eva Kaili EP-alelnöknél és hozzá közel álló személyeknél tartott házkutatásokon több mint másfél millió euró, azaz 600 millió forintnyi készpénzt foglalt le a belga rendőrség.

A gyanú szerint a pénzért cserébe kedvező döntéseket kellett hoznia Katar és Marokkó számára az Európai Parlamentben.

2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Kapcsolódó tartalom

Az azóta kiszivárgott elfogatóparancs szerint Katar a szintén letartóztatott és a vesztegetést beismerő volt EP-képviselőn, Piere Antonio Panzerin keresztül irányította a műveleteket. Panzieri 2021 májusában összesen 8 millió dollárt – több mint 3 milliárd forintot – kapott.

Eva Kaili élettársa, Francesco Giorgi ebben az időben Panzeri tanácsadója volt az Észak-Afrikát és a Közel-Keletet érintő ügyekben. A Le Soir szerint ezt azt jelentette, hogy fordított az angolul nem beszélő Panzerinek, amikor a képviselő a katariakkal tárgyalt.

Pier Antonio Panzeri (Forrás: Facebook)

Giorgi az első vallomásában menteni próbálta élettársát. Azt mondta, hogy ő működött együtt Panzerivel, és a kapott pénznek semmi köze sincs élettársához, Kailihez.

Ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy az EP volt szocialista alelnöke, Kaili azóta beismerte, hogy ő kérte meg az apját, hogy rejtsen el pénzzel teli bőröndöket. Vallomásában azt is mondta, hogy

tudott a pénzzel teli bőröndök létezéséről, de származásáról nem. Azt gondolta, hogy az élettársa ilyen jól keres.

A belga rendőrség által 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

Kapcsolódó tartalom

Francia lapok információi szerint

Francesco Giorgi beismerte, hogy része volt a brüsszeli korrupciós hálózatnak, és ezért kerülhet most nyomkövetővel szabadlábra.

Eva Kaili ügyvédje is kérte védence szabadlábra helyezését. A belga ügyészség azonban a fogva tartását a múlt héten két hónappal meghosszabbította.

Ajánljuk még