Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Novák Katalin Portugáliában: a két nemzet segít egymásnak ajtókat nyitni

Katonai tiszteletadás mellett fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt a portugál házelnök, Augusto Santos Silva a dél-európai ország nemzetgyűlésének épületében. A magyar államfő portugáliai látogatásának második napján Lisszabon főpolgármesterével is találkozott. A köztársasági elnök az orosz–ukrán katonai konfliktus egyéves évfordulóján úgy fogalmazott: minél előbb véget kell vetni a háborúnak.

Katonai tiszteletadás mellett fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt Augusto Santos Silva házelnök a nemzetgyűlés épülete előtt pénteken Lisszabonban. A megbeszéléseken megemlékeztek a háború első évfordulójáról, és kifejezték azt a szándékukat, hogy segítenek egymásnak ajtókat nyitni. Az ibériai államnak a portugál nyelvű országok irányába, Magyarországnak pedig a Balkán felé.

Kapcsolódó tartalom

A lisszaboni városházán Carlos Moedas, Lisszabon főpolgármestere és a városi tanács tagjai köszöntötték Novák Katalint.

A magyar nép számára kiemelten fontos a szabadság és a függetlenség – fogalmazott a főpolgármester, aki kiemelte:

a magyar nemzet nagyon sokszor küzdött a szabadságért és sok áldozatot hozott.

Majd arról is beszélt: a két nép jövője Európában van, és mindent meg kell tenni az európai értékek megőrzéséért.

Magyarországot sokszor elsöpörték a történelem viharai, de mindig megtalálta a módját, hogy ezeket a nehézségeket megoldja. Mindez Magyarországot példává tette Európa és a világ számára, Magyarország egy tehetséges ország, kivételes tudósok, kutatók, orvosok nemzete” – mondta a lisszaboni főpolgármester, aki ezt követően átadta Lisszabon város kulcsát a magyar államfőnek.

Kapcsolódó tartalom

„Fontos napon vagyunk most itt, hiszen egy éve ezen a napon támadta meg Oroszország Ukrajnát – emlékeztetett a köztársasági elnök. Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy több mint százötvenezer magyar él Kárpátalján, és arra, hogy a harcokban sok magyar is meghalt.

Kapcsolódó tartalom

Továbbra is egységesnek kell maradniuk az európai országoknak. Senki nem gondolta volna, hogy a háború ilyen sokáig elhúzódik, meg kell akadályozni eszkalálódását, s elérni a két fél közti mielőbbi tűzszünetet

– mondta a köztársasági elnök a kétnapos portugáliai látogatása zárásaként.

Kiemelt képünk: Augusto Santos Silva házelnök katonai tiszteletadással fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Lisszabonban, a portugál parlament, a köztársasági gyűlés épülete előtt 2023. február 24-én. Az államfő mögött főhadsegédje, Kun Szabó István (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még