Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Kína fegyverszüneti javaslattal állt elő az orosz-ukrán konfliktus évfordulóján

Az orosz-ukrán konfliktus első évfordulóján a világ vezető gazdasági hatalmának pozíciójára törekvő Kína is a tárgyalásos megoldást szorgalmazza. A magyar kormány kezdettől fogva hasonló álláspontot képvisel. Peking többek között az egyes országok szuverenitásának tiszteletben tartására, a sajátos biztonsági igények létjogosultságára, valamint a nukleáris fegyverek bevetésének tiltása mellett tört lándzsát.

A pekingi külügyminisztérium által kiadott 12 pontos memorandum az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások azonnali újraindítását követeli. A dokumentum a „Kína álláspontja az ukrajnai válság politikai megoldásáról” beszédes címet viseli és óvakodtak attól, hogy „béketervként” aposztrofálják.

„A párbeszéd és a tárgyalások jelentik az egyetlen életképes megoldást az ukrajnai válságra” – áll az állásfoglalásban.

Pekinget korábban számos bírálat érte, amiért az elmúlt egy év során nem ítélte el az ukrajnai orosz agressziót. Elemzők szerint a kínai külügy ezekre a bírálatokra válaszolhatott a pénteken kiadott állásfoglalással.

„Minden félnek támogatnia kell Oroszországot és Ukrajnát abban, hogy egy irányba dolgozzanak, és végül elérjék az átfogó tűzszünetet” – írják a dokumentumban. Mint írták,

„a konfliktus és a háború senkit sem szolgál. Minden félnek racionálisnak kell maradnia, önmérsékletet kell tanúsítania, és kerülnie kell a tűz szítását, továbbá meg kell akadályoznia a válság súlyosbodását, vagy az ellenőrzés alóli kicsúszást.”

Kapcsolódó tartalom

Szuverenitás, biztonsághoz való jog, atomstop

Kína azt is követeli, hogy szigorúan tartsák be az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) alapelveit, azaz egy ország szuverenitását, függetlenségét, területi integritását nem lehet semmibe venni,

A memorandum ugyanakkor rámutat arra is, hogy minden országnak joga van saját biztonsági jogait kifejezni, és ezeket is figyelembe kell venni.

A diplomaták ez utóbbit egyértelmű utalásnak tekintik Oroszország azon érvelésére, hogy meg kell védenie magát az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben.

Peking a háború stratégiai kockázatainak csökkentését is szorgalmazza:

„Nem szabad atomfegyvert bevetni, és nem szabad atomháborút vívni.”

A nukleáris fegyverek használatával való fenyegetést is el kell utasítani – írják.

A kínai diplomaták azonban óvakodtak attól, hogy a javaslatokat egy új békekezdeményezésnek vagy béketervnek minősítsék. Utaltak viszont Kína Oroszországhoz való különleges közelségére és semlegességének hiányára. Amióta Oroszország egy évvel ezelőtt elkezdődött Ukrajna inváziója, Kína mindig is támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és az Egyesült Államokat és a NATO-t nevezte a válság valódi bűnöseinek.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: ntv.de

Ajánljuk még