Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Emberi jogi főbiztos: Igazságot kell szolgáltatni a konfliktus áldozatainak

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken felszólította a nemzetközi közösséget: fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy igazságot szolgáltasson az ukrajnai konfliktus áldozatainak.

Türk az ukrajnai háború kezdetének évfordulója alkalmából kiadott közleményében kiemelte: ugyanilyen fontos az is, hogy az áldozatok jóvátételhez és segítséghez jussanak, anélkül, hogy meg kellene várniuk a hivatalos jogi eljárások eredményét.

Hozzátette: az értelmetlen konfliktus emberi költségei iszonyúak, és a civil halottak száma elviselhetetlenül magas. A főbiztos egyúttal a háború azonnali abbahagyására szólított fel.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ tudomása szerint közel 18 millió ember szorul sürgős humanitárius segítségre Ukrajnában, és mintegy 14 millió embernek kellett elhagynia az otthonát. Az emberi jogi főbiztos hivatalának adatai alapján legalább 8006 civil vesztette életét és 13 287 sebesült meg a háború elmúlt évében. A valós áldozatok száma ennél jóval magasabb lehet.

Türk nyilatkozatában hangsúlyozta: az idősek és fogyatékosággal élők óriási nehézségekkel szembesülnek, és előfordul, hogy nem tudnak eljutni az óvóhelyre. Megjegyezte: a konfliktuszónákban többségében idősek maradtak, akik gyakran nem akarnak vagy nem tudnak távozni.

Ajánljuk még